Sobtat enlairament de les renovables

L’Agència Internacional de l’Energia obre les portes a l’esperança en el seu últim informe;

la necessitat de tallar els lligams amb Rússia impulsa les renovables més del previst

La capacitat eòlica mundial
gairebé es duplicarà en
aquests cinc anys.
shutterstock

La capacitat eòlica mundial gairebé es duplicarà en aquests cinc anys. shutterstock / Joan Lluís Ferrermedi ambient i sostenibilitat

Joan Lluís Ferrermedi ambient i sostenibilitat

El darrer informe anual de l’Agència Internacional de l’Energia (EIA, en anglès) ha tornat l’optimisme sobre el futur climàtic del planeta. I és que les energies netes estan experimentant un auge totalment insospitat, a causa en gran part a la guerra d’Ucraïna. L’augment en el desplegament de renovables previst per als propers cinc anys trenca ara tots els pronòstics que es feien fa només un any.

La crisi energètica global està impulsant una forta acceleració a les instal·lacions d’energia renovable, amb un creixement de la capacitat global a tot el món que gairebé es duplicarà en els propers cinc anys, superant el carbó com la font de generació d’electricitat més gran i ajudant a mantenir viva la possibilitat de limitar l’escalfament global a 1,5 °C, diu l’EIA en un informe nou.

Sobtat enlairament de les renovables

Sobtat enlairament de les renovables / Joan Lluís Ferrermedi ambient i sostenibilitat

Les preocupacions sobre la seguretat energètica causades per la invasió russa d’Ucraïna han portat els països a recórrer cada cop més a les energies renovables, com la solar i l’eòlica, per reduir la dependència dels combustibles fòssils importats, els preus dels quals s’han disparat dràsticament.

S’espera que la capacitat mundial d’energia renovable augmenti en 2.400 gigawatts (GW) durant el període 2022-2027, una quantitat equivalent a la capacitat total d’energia de la Xina actualment, segons «Renewables 2022», la darrera edició de l’informe anual de l’EIA sobre el sector.

Aquest augment massiu previst és un 30% més elevat que la quantitat de creixement que es va pronosticar fa només un any, cosa que destaca la rapidesa amb què els governs han accelerat els seus esforços sobre les energies renovables. L’informe indica que les energies netes representaran més del 90% de la nova electricitat generada al món durant els propers cinc anys, superant el carbó per convertir-se en la font d’electricitat mundial més gran a principis de 2025.

«Les energies renovables ja s’estaven expandint ràpidament, però la crisi energètica global les ha portat a una nova fase extraordinària de creixement encara més ràpid, a mesura que els països busquen capitalitzar els beneficis de seguretat energètica. El món està llest per afegir tanta energia renovable els cinc anys vinents com ho va fer en els 20 anys anteriors», va dir el director executiu de l’EIA, Fatih Birol.

«Aquest és un exemple clar de com la crisi energètica actual pot ser un punt d’inflexió històric cap a un sistema energètic més net i segur. L’acceleració contínua de les energies renovables és fonamental per ajudar a mantenir la porta oberta per limitar l’escalfament global en 1,5 °C», va afegir Birol.

UN MOMENT DECISIU

La guerra a Ucraïna és un moment decisiu per a les energies renovables a Europa, on els governs i les empreses busquen reemplaçar ràpidament el gas rus a través d’altres alternatives. Es preveu que la quantitat de capacitat d’energia renovable implantada a Europa el període 2022-27 sigui el doble que en el període anterior de cinc anys, impulsada per una combinació de preocupacions de seguretat energètica i ambicions climàtiques.

Segons l’informe, encara es podria aconseguir un desplegament encara més ràpid de l’energia eòlica i solar fotovoltaica «si els estats membres de la UE implementessin ràpidament una sèrie de polítiques, inclosa la simplificació i la reducció dels terminis d’obtenció de permisos, la millora dels dissenys de les subhastes i la millora de la visibilitat dels calendaris de les subhastes, així com la millora dels plans d’incentius per a suport de sostre solar».

Més enllà d’Europa, la revisió a l’alça en el creixement de l’energia renovable per als propers cinc anys també està impulsada per la Xina, els Estats Units i l’Índia, que estan implementant polítiques i introduint reformes reguladores i de mercat més ràpidament del previst per combatre la crisi energètica.

Com a resultat del seu 14è Pla Quinquennal recent, s’espera que la Xina representi gairebé la meitat de les noves addicions de capacitat d’energia renovable global durant el període 2022-2027. Mentrestant, la Llei de Reducció de la Inflació dels EUA ha donat nou suport a llarg termini per a l’expansió de les energies renovables en aquest país.

les opcions més barates

L’energia solar fotovoltaica a gran escala i l’energia eòlica terrestre són les opcions més barates per a la nova generació d’electricitat en una gran majoria de països del món. En concret, i segons l’EIA, la capacitat global d’energia solar fotovoltaica gairebé es triplicarà durant el període 2022-2027, superant el carbó i convertint-se en la font de capacitat d’energia més gran del món.

L’informe també pronostica una acceleració de les instal·lacions de panells solars als sostres residencials i comercials, que ajuden els consumidors a reduir les factures d’energia. La capacitat eòlica mundial gairebé es duplicarà en el període esmentat, i els projectes en alta mar representen una cinquena part del creixement.

Juntes, l’energia eòlica i la solar representaran més del 90% de la capacitat d’energia renovable que s’implantarà durant els propers cinc anys.

No només el sol i el vent guanyaran protagonisme. S’espera que la demanda mundial total de biocombustibles s’expandeixi un 22% durant el període 2022-2027. Els Estats Units, el Canadà, el Brasil, Indonèsia i l’Índia representen el 80% de l’expansió global esperada en l’ús de biocombustibles, i els cinc països tenen polítiques integrals per donar suport al creixement.