El secretari general de CDC, Artur Mas, va instar ahir Unió a postergar el debat sobre política d'aliances de CiU fins després de les pròximes eleccions catalanes.

A quatre dies que se celebri l'esperada reunió entre les cúpules d'Unió i del PSC, Mas i Duran van voler comparèixer junts en roda de premsa després de la reunió d'ahir de la direcció de CiU, per oferir una imatge d'unitat que aclareixi dubtes sobre el malestar que hagi pogut generar a Convergència la trobada entre els seus socis de federació i els socialistes.

Després de la trobada d'ahir, en què van debutar dirigents de CDC com Francesc Homs, Lluís Recoder o el nou líder de la JNC, Gerard Figueres, els dos líders van intentar transmetre unitat i van relativitzar l'excepcionalitat de la reunió de divendres 14 entre una delegació del PSC, encapçalada per José Montilla, i una altra d'Unió, amb Duran al capdavant.

El mateix Mas va assegurar no tenir "cap inconvenient en el fet que hi hagi aquest tipus de trobades" i fins i tot ha recordat que CDC també va mantenir contactes bilaterals amb altres formacions catalanes.

Això no obstant, després que a l'octubre Duran proclamés al congrés d'Unió la seva aposta per un govern estable a Catalunya format per CiU i PSC, Mas va voler arxivar la discussió sobre política d'aliances, conscient que en el seu partit són molts els que preferirien una coalició de tall nacionalista amb ERC.

"Dels pactes que s'hagin de fer, si és que s'han de fer, parlarem després de les pròximes eleccions i en base al resultat electoral que obtinguem", va advertir Mas.

Per a Mas, la prioritat fins a la data electoral no és discutir amb qui hauria de formar govern CiU, sinó dedicar totes les energies a "donar força, dinamisme i solidesa" a la seva candidatura.

Segons l'opinió del secretari general de CDC, "tota la política de pactes serà en funció de la fortalesa de CiU".

"Com més fort sigui CiU, més difícil serà la repetició d'un tercer tripartit. Com més feble sigui CiU, més possible serà que hi hagi un tercer tripartit", va explicar.

Mas es va fer eco de l'aposta dels seus socis de federació per l'anomenada "sociovergència": "Conec l'opinió d'Unió i Duran, l'entenc, molts creuen que es necessita un govern fort i estable i que això passaria per un millor entesa entre CiU i PSC".

Amb tot, va avisar que "CiU té altres possibilitats de pacte" i, en aquest sentit, va recordar que altres vegades ja s'ha intentat pactar amb ERC i, fins i tot, els governs de Jordi Pujol van segellar un acord amb el PP.

A més, va subratllar que la fórmula de coalició "sociovergent" fins ara "no ha estat possible perquè el PSC no ho ha volgut mai, ni el 1980 ni el 2006".

Més enllà d'aquestes consideracions, tant Mas com Duran van remarcar que, malgrat tot, CDC i Unió conviuen fa tres dècades i no hi ha perspectives de divisió.

Mas va afirmar que CDC i Unió formen una "parella absolutament estable" i va insistir que tant ell com Duran són "conscients" de la seva "responsabilitat històrica".

Duran va definir a CiU com "la formació política més estable de la política catalana i espanyola" i va emfatitzar la necessitat de "respectar l'activitat de cada partit" dins de la federació.