L'exdiputat del PSC Luis García Saez, presumpte "cervell" de la trama de corrupció urbanística a Catalunya que s'investiga en l'"operació Pretòria", ha sortit de la presó després d'haver abonat la fiança de 500.000 euros imposada fa uns dies pel jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón.

Així ho han informat fonts jurídiques, que han recordat que García Saez, àlies "Luigi", ha aconseguit reunir els diners de la fiança que Garzón li va imposar fa dues setmanes gràcies als seus familiars i amics i a través de crèdits en entitats bancàries.

"Luigi", l'únic dels vint imputats en la causa que encara estava pres, abandonarà la presó de Can Brians II (Barcelona), en què es trobava des del passat 30 d'octubre després que el passat 14 de desembre la secció quarta de la sala penal de l'Audiència Nacional acordés mantenir-lo a la presó per considerar que hi havia un "elevat risc" de destrucció de proves.

Garzón va imputar a l'exdiputat del PSC els delictes de blanqueig de capitals, associació il·lícita, tràfic d'influències, frau en subvencions i falsedat documental en considerar-lo el "nexe d'unió" dels altres imputats amb l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès) i, "especialment", amb l'exalcalde d'aquesta localitat, Bartomeu Muñoz, en llibertat amb fiança de 500.000 euros.

Entre els imputats figuraven també els ex alts càrrecs de la Generalitat en l'etapa de CiU Lluís Prenafeta i Macià Alavedra, als quals Garzón va deixar en llibertat amb fiança d'un milió d'euros al desembre, encara que l'Audiència Nacional va rebaixar aquesta quantitat a 200.000 euros el mes de febrer passat.

La presumpta trama de corrupció investigada per Baltasar Garzón va defraudar un total de 44.754.000 euros als ajuntaments barcelonins de Santa Coloma de Gramenet, Badalona i San Andreu de Llavaneres