El Govern català ha decidit aparcar el pla d'energia elaborat pel tripartit, que tenia vigència fins al 2015, i ha encarregat al conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, que redacti abans de final d'any un pla nou per al període 2012-2020.

En roda de premsa després de la reunió del Govern català, el portaveu de l'Executiu, Francesc Homs, va donar per fet que el nou pla inclourà la connexió elèctrica amb França, perquè "forma part de la realitat energètica", encara que no va precisar de quina forma.

Homs va assegurar que quatre eixos marcaran el pla: vetllar per la garantia i la qualitat del subministrament energètic, per "una menor dependència energètica de fora", per l'eficiència i l'estalvi energètic i per la sostenibilitat mediambiental del model.

Més enllà d'aquests objectius genèrics, Homs va voler remarcar que, mentre el Govern espanyol actua "a cops" i "improvisa" un pla d'estalvi energètic i pujades de l'electricitat, l'Executiu català es dóna "un any" per confeccionar un pla de l'energia que vol "consensuar" amb l'oposició.

També pretén amb aquest nou pla fer front al "cop dur" que va suposar per al Govern la paralització del mapa eòlic.

La Generalitat ja va anunciar fa uns dies que presentarà un recurs de súplica davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra la suspensió de l'acord que determina les zones per al desenvolupament de l'energia eòlica, i que manté la tramitació del concurs eòlic.

Homs va assegurar que el pla elaborat per l'anterior Govern s'havia d'"actualitzar" en molts aspectes, i per això han optat per elaborar-ne "un de nou", que posi les bases per a un "nou model ?energètic".

Però més enllà de marcar distàncies amb l'anterior Govern, Homs no va precisar quin pes tindrà l'energia nuclear en aquest nou pla.

L'anunci d'encarregar un nou pla energètic es produeix just un any després de la nevada que va col·lapsar Catalunya i que va deixar sense subministrament elèctric gairebé mig milió d'abonats a la província de Girona.

D'altra banda, el Govern també va aprovar el programa anual d'actuació estadística per al 2011. Es tracta d'una actualització de les estadístiques que elabora l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat) que el Govern vol utilitzar com a arguments per negociar el pacte fiscal a Madrid. El portaveu del Govern, Francesc Homs, va denunciar que, en la negociació de l'anterior model de finançament, es van deixar de reconèixer 320.000 persones que viuen a Catalunya, un fet que va provocar que Catalunya rebés l'any 2009 458 milions d'euros menys.

El Govern no té previst plantejar la negociació del pacte fiscal amb Madrid fins després de les eleccions del 2012, però vol aprofitar l'any que queda de legislatura espanyola per "carregar-se d'arguments i de raons" a l'hora d'afrontar aquesta negociació.

Bitllets de Rodalies

Representants del Departament de Territori i Sostenibilitat i del Ministeri de Foment es reuniran avui per abordar la rebaixa del 5% del bitllet integrat de Rodalies, davant la qual cosa el portaveu del Govern, Francesc Homs, ja va avançar que "o paga" l'Estat "o que s'oblidi" de la mesura.

La reunió, a petició del Ministeri de Foment, té per objectiu abordar el cost de rebaixar un 5% del bitllet de Rodalies, la tarifa del qual està integrada amb Metro i Ferrocarrils de la Generalitat.

Catalunya no ha aplicat aquesta mesura perquè té transferida la competència de Rodalies i vol que el cost -el calcula en 26 milions d'euros- el pagui el Govern.

Formació professional

El Govern també va aprovar ahir, a proposta conjunta de la Conselleria d'Ensenyament i la Conselleria d'Empresa i Ocupació, un acord que impulsa la definició i la posada en marxa d'un nou model d'orientació, capacitació i formació professional "davant de la desconnexió existent entre el sistema actual i les exigències reals del mercat".

L'objectiu d'aquest acord és, segons el Govern, adaptar la formació professional a les necessitats de les empreses millorant la seva competitivitat, i facilitar l'ocupabilitat de les persones impulsant la recuperació econòmica.