El president de la Generalitat, Artur Mas, ha demanat avui "comprensió" al poble català per les càrregues policials que es puguin produir contra els "violents" que han "traspassat les línies vermelles" i han actuat amb "indignitat".

El president català ha comparegut en roda de premsa, després que la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, hagi llegit a l'hemicicle una declaració institucional de rebuig als atacs dels 'indignats' als diputats, en el seu setge d'avui a la Cambra catalana.

"Pot ser que el nostre sistema democràtic tingui imperfeccions, però jo prefereixo una democràcia, encara que sigui imperfecta, abans que el caos violent que ens hem trobat avui", ha proclamat Mas.

Els diferents grups polítics del Parlament han coincidit amb Mas i han condemnat també que part dels 'indignats' que s'han concentrat aquest matí davant del parc de la Ciutadella hagin traspassat les "línies vermelles" de la democràcia, utilitzant la violència i intentant impedir la tasca parlamentària. Els partits han evitat valorar l'operatiu policial, que encara els ha de permetre a sortir del parc, i han rebutjat la violència contra els que representen la ciutadania, ja que alguns diputats han estat agredits i increpats a l'arribada al ple.

El president del grup parlamentari de CiU, Oriol Pujol, ha afirmat que ha agraït a tota la gent que ha fet possible que la normalitat democràtica fos la tònica del dia d'avui i ha mostrat la voluntat de fer costat al Govern perquè "eviti de totes totes que es traspassin línies vermelles com s'han traspassat aquest matí". Pujol ha mostrat el rebuig contundent per part de CiU a la violència i la coacció. Creu que es volia paralitzar la cambra i "davant la tristesa i la pena dels fets s'ha de fer notar que el ple del Parlament s'ha celebrat i se seguirà celebrant". "La normalitat democràtica no serà torçada per uns pocs", ha afegit.

El president del grup parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, ha assegurat que "ningú no té el dret ni està legitimitat que els altres diguin també el que pensen. Ningú no es pot atribuir una representativitat que no té per negar als legítims representants del poble de Catalunya la seva pròpia representativitat". Nadal ha recordat que "avui fa 34 anys d'unes eleccions que eren la primera porta d'un procés d'obertura cap a la democràcia". Ha condemnat l'ús de la violència i ha reclamat la normalitat democràtica amb la que s'ha desplegat el ple del Parlament. "Aquí avui les institucions estan totes per damunt de les persones" i "van més enllà de l'agressió personal que s'hagi pogut produir a un diputat o un altra". Ha assenyalat que "és la dignitat de tot un poble la que avui compta i afirmem aquest fet com un valor essencial de les aspiracions nacionals de Catalunya i de les aspiracions de cohesió social".

Nadal no ha volgut valorar l'operatiu policial a les portes del Parc de la Ciutadella ni en comparar-ho amb altres que hi ha hagut recentment. Així mateix, ha volgut subscriure les paraules del president Mas "en el sentit de que la legitimitat dels cossos i forces de seguretat en l'ús de la força quan convé i en defensa de les llibertats és un fet constatable a totes les democràcies del món".

La presidenta del PP, Alícia Sánchez Camacho, considera que aquest dimecres el moviment dels 'indignats' ha "traspassat les línies vermelles de la democràcia" i ha tingut un "punt d'inflexió", ja que, el que segons ella va començar com un moviment "pacífic, democràtic, cívic", aquest matí s'ha mostrat "agressiu, violent". Camacho ha recordat que milers de persones n'han "coaccionat" milions, perquè s'ha intentat impedir als representants polítics democràtics que exercissin la seva responsabilitat. Camacho ha lamentat que per primer cop en 31 anys de democràcia un parlament autonòmic estigui "assetjat de facto" perquè els seus membres no en poden sortir.

Per això, després de donar suport als Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana per la seva feina, ha demanat la màxima "contundència" per restablir la llei.

El secretari general d'ICV i líder del grup parlamentari d'ICV-EUiA, Joan Herrera, ha condemnat que no tots els diputats han pogut estar en l'inici del debat de pressupostos i l'intent d'impossibilitar la celebració d'un ple al Parlament. "Sabem de la indignació i que el malestar i la indignació estan al carrer, però condemnem les agressions a diputats", ha apuntat. Herrera ha dit que "el rebuig a les retallades és expressar alternatives i teixir aliances, però no impedir el debat parlamentari". En aquest sentit, ha assegurat que s'han "superat determinades línies vermelles que no es poden assumir ni acceptar".

El dirigent ecosocialista ha ressaltat que tindrien molt a parlar sobre el dispositiu, però que no volien fer avui cap valorar ni entrar en el fons d'aquest. Herrera ha assegurat que el moviment d'avui no és només expressió del 15-M, sinó una altra cosa. "La indignació es manifesta de diferents maneres i s'han de construir alternatives perquè ens retallen les vides, però així no es construeix. Així es fa més difícil la construcció d'alternatives i es fa més difícil aturar les retallades".

El president d'ERC, Joan Puigcercós, considera que tothom haurà fracassat si no es fa compatible la democràcia parlamentària amb la participativa. Puigcercós ha volgut distingir entre els violents i la resta d''indignats, ja que moltes de les seves reivindicacions poden fins i tot ser compartides pels republicans, però no han de traspassar "línies violentes". Per això, ha demanat "reflexió" a les persones i entitats que han participat en el moviment per no caure en les agressions als diputats.

El líder de C's, Albert Rivera, ha considerat "intolerable" els fets d'aquest dimecres i ha demanat que es prenguin totes les mesures perquè es reprengui el funcionament normal de la democràcia i que es garanteixin la seguretat de tothom que aquest dimecres a la tarda és al Parlament: polítics, periodistes i treballadors de la cambra catalana. Tot i admetre que la democràcia actual és millorable, ha assegurat que entre els manifestants fora del parc de la ciutadella hi havia gent violenta, que insultava i llençava pintures i ampolles, cosa que, segons ell, té poc a veure amb les reivindicacions inicials del moviment del 15-M.

Per això, ha demanat que els portaveus del col·lectiu es desmarquin de forma contundent dels 400 o 500 violents que, segons ell, han actuat contra els diputats. Amb la violència es deslegitima qualsevol reclamació, ha advertit, i si no es condemna l'ús de la violènciaa es generarà "frustració". "Qui calla, atorga", ha reblat.

Per la seva part, el diputat de Solidaritat Alfons López Tena ha fet una crida al poble de Catalunya perquè "reaccioni i no es deixi trepitjar els seus drets democràtics". De fet, ha manifestat que ara no és una qüestió de govern sinó de democràcia. "Ha de ser el poble qui digui prou a una sèrie de gent que ha passat el llindar de la defensa de determinades postures", ha ressaltat. Ha indicat que no hi pot haver coacció ni violència. López Tena no ha volgut respondre preguntes en castellà perquè totes les persones que l'han insultat a les portes del Parc de Ciutadella ho han fet en castellà. "L'única llengua que s'utilitzava per totes les persones que ens han rodejat era la llengua espanyola i la primera cosa era preguntar-nos d'on ha vingut aquesta gent", ha afegit.