Els catalans continuaran fidels al marisc per omplir la taula la darrera nit de l'any. Dels canelons, l'escudella i la carn d'olla imprescindibles al Nadal, molts apostaran per la llagosta, el llamàntol, o les gambes per acomiadar l'any. Hi ajudarà que els preus han baixat lleugerament respecte al Nadal. Amb tot, i pels que més noten la crisi, els congelats seran una alternativa de qualitat i a bon preu. Els peixaters asseguren que la gent continua fent un esforç per comprar productes de qualitat en aquestes dates, però també que les vendes han baixat els dos últims anys, i que aquests dies, que haurien de ser els més forts de l'any, no suposen fer més caixa que un cap de setmana fort.

El volum de compradors al mercat de Santa Caterina de Barcelona aquest divendres no diferia gaire del d'un inici de cap de setmana normal. I és que la crisi econòmica es nota, i molt, segons els paradistes. De fet, reconeixen que les vendes enguany seran iguals o lleugerament superiors a les de l'any passat, considerat un dels més fluixos que es recorden. Amb tot, els catalans faran un esforç i apostaran un any més pel peix i, sobretot el marisc, pel sopar de Cap d'Any.

Preus lleugerament a la baixa

Desprès d'una pujada de preus significativa els dies de Nadal, en vista a la nit de Cap d'Any els preus s'han moderat una mica. D'aquesta manera, el lluç, per exemple, està dos euros per sota que fa tot just una setmana. Per contra, el preu del marisc, el gran protagonista aquests dies, es mantindrà força igual. Segons els paradistes, els productes més demandats seran la llagosta, el llamàntol, les gambes, o les navalles.

Els congelats, l'alternativa econòmica

Per les butxaques més ajustades, el marisc i el peix congelat serà una bona alternativa per qualitat i per preu. En aquest sentit, per exemple, el preu de la boca negre ha passat en un any dels 90 als 60 euros. I la gamba grossa, de 30 euros la caixa de dos quilos, a 20 euros. A més, l'escassetat d'algunes espècies fa que en ocasions només es puguin consumir congelades el que aquests dies afavorirà el volum de vendes.

Menys temps a la cuina

Els venedors també reconeixen que els àpats per Cap d'Any són molt diferents als de Nadal i que això ho noten molt en el tipus de productes que es demanden. I és que asseguren que, majoritàriament, en vista al darrer sopar de l'any la gent aposta per comprar "capricis" per fer tastets i entrar el menys possible a la cuina. Tot el contrari que per les festes de Nadal on els àpats són més elaborats i el peix, els canelons, els guisats, l'escudella i la carn d'olla, són els grans protagonistes.