L'Advocacia de l'Estat segueix treballant en l'informe encarregat pel Govern sobre la declaració sobiranista catalana aprovada pel Parlament el 23 de gener passat, per la qual cosa el Consell de Ministres encara no ho ha analitzat. Així ho va explicar en roda de premsa la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, que va especificar que el ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, encara no havia presentat al Consell aquest document. L'Executiu va anunciar la setmana passada que impugnarà la declaració sobiranista del Parlament, que defineix Catalunya com un "subjecte polític i jurídic sobirà", si l'Advocacia de l'Estat ho aconsella.

Encara que el president del Govern va declarar que aquesta resolució de la Cambra autonòmica "no serveix per a res", desitja que els serveis jurídics de l'Estat si?guin els que determinen si té o no efectes jurídics i si el fet que ara l'Executiu no ho impugni pot tenir alguna conseqüència en el transcórrer futur de la declaració. Després del Consell de Ministres, la vicepresidenta va especificar que no s'havia pres la decisió perquè l'informe encara no s'havia presentat, ja que hi segueixen treballant perquè "és un assumpte complex on hi ha jurisprudència que s'ha d'analitzar". "Quan l'informe estigui, els ho faré saber", va dir la portaveu de l'Executiu als periodistes.

La decisió

L'Ajuntament de Barcelona es va sumar ahir a la declaració de sobirania que va tirar endavant el Parlament amb els vots a favor de CiU, ICV-EUiA i Unitat per Barcelona, que és qui la va portar al ple. En total, vint regidors van expressar la seva conformitat amb el text, els de CiU, ICV-EUiA i Unitat. Setze es van pronunciar en contra, els del PPC i els del PSC, i un es va abstenir, el líder municipal dels socialistes catalans. A més, no van participar en la votació tres socialistes més: Gabriel Colomé, Jordi William Carnes i Joan Trullén. Van argumentar motius professionals o de salut. També hi era el regidor de CiU Gerard Ardanuy.

Després de la votació, Martí va explicar que havia decidit abstenir-se com a mesura d'equilibri. D'una banda, ell mateix va dir fa uns dies que ell hagués votat a favor al Parlament, com els cinc diputats que ho van fer. Però de l'altra, va afegir que tampoc té sentit que l'Ajuntament validi un text que ja ha tirat endavant la cambra catalana. A això li va sumar el fet de mostrar el seu respecte per la posició contrària del grup, decidida pel partit.