La diputada del PSC i exconsellera Marina Geli ha reclamat avui "amb urgència" la compareixença de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, que ha de ser "al llarg d'aquesta setmana com més aviat millor", ja que "cada dia que passa, perdem temps i és un dia perdut".

La Comissió d'Assumptes Institucionals (CAI) del Parlament ha aprovat per unanimitat la compareixença de l'expresident català perquè expliqui els seus comptes amagats a l'estranger durant més de trenta anys, tot i que encara no s'ha concretat el dia exacte de la seva compareixença.

Durant la seva intervenció, Geli ha recordat que "Jordi Pujol no és només un ciutadà, sinó un president votat per molts catalans durant 23 anys".

"Per salvar l'honor de les institucions, la credibilitat de la Presidència i els controladors públics i per tornar el crèdit, estem convençuts que vindrà a aquesta cambra, li exigim claredat i certeses, explicacions sòlides, fonamentades i concretes", ha asseverat.

La diputada socialista ha admès la "ruptura" que suposa la confessió de Pujol, per la "transversalitat de la seva figura polièdrica", que obliga a "passar el dol" i suposa que molts ciutadans desconfiïn de la separació de poders: "Només la veritat ens farà creïbles. Avui és un dia de responsabilitat col·lectiva".

"No som aquí per debatre rumors o notícies de mitjans, som aquí perquè amb la seva confessió ha obert una cosa que ja estava oberta, que és el diàleg amb la Transició -ha afegit-. Estem davant una segona Transició, i la seva compareixença, la seva certesa i la seva veritat farà que puguem exercir la funció primordial del Parlament, de comprovar si hi va haver relació entre assumptes privats i públics",

"Tot el que no s'ha fet bé ha de sortir, perquè el catalanisme del futur serà regeneracionista o no serà. En la vida, les crisis són oportunitats", ha conclòs.

En declaracions posteriors, Geli ha assegurat que "si Pujol no ve al Parlament o no dóna les respostes adequades", el PSC demanarà una comissió d'investigació, a més que seria "absurd" que comparegués sense respondre preguntes dels grups parlamentaris: "És evident que no només ha de donar explicacions, sinó respondre les preguntes polítiques. No ens donaríem per satisfets".

"Ha d'aclarir els comptes evadits en paradisos fiscals, la procedència dels ingressos, més enllà de l'herència del seu pare, i també si hi podria haver ingressos d'obra pública o altres qüestions. Estem davant d'un fet greu que afavoreix el descrèdit de la Generalitat", ha sentenciat.