22 de juny de 2015
22.06.2015

Els Mossos donen per desarticulada la branca legal dels Latin Kings a Catalunya

La banda aprofitava el paraigua d'associació cultural per realitzar la seva activitat delictiva, sobretot el tràfic de drogues

22.06.2015 | 07:43
Moment de la detenció d´un membre de la banda.

Els Mossos d'Esquadra han donat per desarticulada la Unión de Culturas, la branca legal dels Latin Kings a Catalunya, després de les detencions efectuades el passat 10 de juny. En total, els Mossos han arrestat 42 presumptes membres de la banda des de final del 2014 i fins a mitjans del 2015, en el marc d'una operació, anomenada "Eclipsi", que ha acabat amb una organització que aprofitava el paraigua del seu registre a l'Ajuntament de Barcelona com a "associació cultural" per portar a terme la seva activitat criminal, principalment el tràfic de drogues però també les baralles amb bandes rivals per controlar un determinat territori. Es tracta d'una operació sense precedents, ja que és la de més envergadura feta a l'Estat contra una banda d'origen llatí.

Els 42 membres dels Latin Kings són concretament de la facció Almighty Latin Kings and Queens Nation (ALKQN), més coneguda com a Unión de Culturas. La primera fase de la investigació es va iniciar a principis del mes d'agost de 2014, quan els agents van tenir coneixement d'una sèrie d'agressions físiques produïdes per membres de la banda envers nois que pretenien marxar-ne. En el decurs de la investigació, concretament el dia 3 de novembre, un grup de membres de la facció ALKQN va agredir de manera planificada dos nois, un dels quals pretenia desvincular-se'n. Fruit de l'atac, una de les víctimes va patir diverses punyalades a les cames, així com l'amputació de tres dits de la mà esquerra mentre intentava protegir-se de l'atac amb un matxet al cap.

L'endemà es va realitzar un dispositiu policial que va permetre la detenció de cinc dels autors de la pallissa, a banda de la recuperació d'una part de les armes que havien fet servir. Paral·lelament, els policies van tenir coneixement que un dels autors havia creuat la frontera amb França per tal d'escapar de la policia, tot i que va ser detingut en territori francès a través d'una operació conjunta entre els Mossos i les autoritats franceses.

Un cop detinguts els autors materials de l'agressió, els investigadors van centrar-se a identificar i detenir les persones que havien ordenat l'atac, fet que es va materialitzar el 27 de gener d'enguany amb la detenció a Badalona de dos membres de l'ALKQN, un d'ells, líder de la facció a Barcelona i mà dreta del cap.

Un cop van passar a disposició judicial els vuit detinguts, set d'ells van ingressar a presó per ordre judicial. D'aquesta manera, els investigadors van donar per desmantellat el capítol d'aquesta facció dels Latin Kings a Badalona.

Última fase de la investigació

Al mateix temps que s'investigaven les agressions, van comprovar que aquesta facció legalitzada de la banda llatina actuava seguint els mateixos patrons que les organitzacions criminals convencionals: de forma jeràrquica. La investigació es va centrar en els capítols de Clot (Barcelona) i de Royal Lyon (unió de Sant Boi de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Rubí i Terrassa).

Aquesta branca dels Latin Kings investigada es va inscriure, l'any 2005, en el registre de l'Ajuntament de Barcelona com a Asociación cultural de reyes i reinas latinas, nom que amagava una organització criminal involucrada en un ampli ventall d'activitats il·lícites tals com temptatives d'homicidi, lesions, extorsions, detencions il·legals, robatoris amb violència, tràfic de drogues, tinença il·lícita d'armes, entre d'altres.

Unión de Culturas actuava mitjançant una estructura jeràrquica ben definida orientada a la participació en activitats delictives. Els seus membres actuaven sota el principi d'obediència deguda mitjançant una fèrria disciplina interna consistent en càstigs, normalment agressions físiques, tot i que també aplicaven disciplina externa en forma d'agressions a bandes rivals.

Fruit de la investigació es va poder acreditar el pes que tenia la facció catalana a nivell estatal, ja que mantenien relacions amb els líders de la banda a Múrcia, Alacant, Madrid, Equador i Estats Units. La investigació va esclarir que la principal activitat delictiva de la banda era el tràfic de drogues des de dues vessants: el "menudeig", que consisteix en la venda al detall de la droga al carrer; i les "mules", que correspon a la captació de persones per tal que ingereixin droga a Amèrica del Sud i la transportin, via aèria, fins a la península Ibèrica.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook