24 de juny de 2015
24.06.2015

CiU manté el grup al Congrés però partit en dos subgrups

Passarà a denominar-se Grup català de Convergència i d'Unió i tindrà dos portaveus diferents

24.06.2015 | 15:51

Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) i Unió Democràtica de Catalunya (UDC) mantindran de forma "institucional" un únic grup parlamentari al Congrés, que canviarà de nom, però es dividiran en dos subgrups, cadascun amb els seus portaveus i que actuaran amb total autonomia i independència.

Aquesta ha estat la fórmula acordada pel fins ara Grup català de Convergència i Unió, que passarà a denominar-se Grup català de Convergència i d'Unió, per reflectir en l'àmbit parlamentari nacional la ruptura de la federació nacionalista a Catalunya.

Una fórmula ideada perquè el reglament de la Cambra baixa no permet la formació en aquest moment de dos grups diferents i hauria obligat que alguns dels diputats passessin al Grup Mixt.

Encara que formalment existirà un sol grup parlamentari compost per setze diputats i el portaveu en seguirà sent Josep Antoni Duran i Lleida, en la pràctica es dividiran en els subgrups de CDC i UDC, que treballaran amb "absoluta autonomia" i tindran dos portaveus (Pere Macías per part de Convergència i Duran i Lleida per Unió).

La decisió s'ha adoptat en una reunió dels diputats de CDC i UDC de la qual han informat posteriorment Macias i Duran en rodes de premsa diferents.

Duran ha assegurat que no hi ha hagut "cap tipus de problema" per arribar a l'acord, que s'aplicarà també al Senat i que suposa, a més d'un canvi de nom i l'existència de dos subgrups, una reubicació dels diputats i senadors en els seus escons.

A partir d'ara, es repartiran els temps de les intervencions parlamentàries en funció de la seva representació.

Les modificacions adoptades no afecten les presidències de comissions (Duran presideix la d'Afers Estrangers) perquè aquestes són fruit d'un acord amb PP i PSOE i podrien qüestionar-ho.

El portaveu institucional del grup català ha reconegut que són conscients "de la importància històrica d'aquest dia" que posa fi al grup de CiU després de 37 anys de vida i treball parlamentari al Congrés.

"Jo no me n'alegro, d'això, però crec que hi ha hagut un passat positiu i que renegar del passat en aquesta casa amb tantíssimes aportacions que ha fet CiU seria absurd", ha emfatitzat Duran abans de declarar-se "orgullós" del treball realitzat per Convergència i Unió durant tots aquests anys encara que hagi arribat ara el "moment d'acomiadar-se" i de defensar cadascun els seus plantejaments en els seus programes i campanyes.

De la seva banda, Macias (que tindrà com a portaveu adjunt Carles Campuzano) ha fet també un "balanç molt positiu" del treball de CiU al Congrés per la seva "extraordinària activitat i eficàcia" en la defensa dels interessos de Catalunya a l'Estat central.

Els canvis anunciats avui es formalitzaran en el primer ple extraordinari de juliol i, segons Macías, serviran per reforçar també el paper de Convergència perquè buscava un "marc parlamentari propi" després de la ruptura amb Unió davant les divergències del partit democratacristià amb el full de ruta sobiranista fixada pel president de la Generalitat, Artur Mas.

En clau interna d'UDC, Duran ha assegurat que té "ganes" i "il·lusió" i que se sent "molt lleuger" per poder contribuir a una campanya de la seva formació on faci falta i assumir el repte de defensar un projecte que creu que té "gran espai electoral".

Ha afirmat que "hi ha molta gent que se sent òrfena" i que està esperant Unió. "Davant aquest repte el que no puc fer és amagar el cap. Sóc aquí per donar la cara i defensar aquest projecte al costat de qui sigui", ha afegit en ser preguntat per la possibilitat que encapçali una candidatura a les eleccions catalanes o les generals.

No ha volgut anticipar cap altre nom de possibles candidats d'UDC a les eleccions catalanes o generals, però sobre l'oferiment del secretari general del partit, Ramon Espadaler, a ser cap de llista el 27S, ha dit que li sembla un "excel·lent" candidat i "s'haurà de parlar dins del partit".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook