30 de juny de 2016
30.06.2016

El govern espanyol i la Generalitat batallen per l'aplicació de la LOMCE

L'Estat va presentar al gener un contenciós-administratiu contra el decret d'ordenació a l'ESO

30.06.2016 | 07:25

El govern espanyol va obrir al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) una nova batalla jurídica amb la Generalitat per a la implantació de la LOMCE a Catalunya. Fonts del Ministeri d'Educació van confirmar que l'Advocat de l'Estat va presentar el passat mes de gener un recurs contenciós-administratiu contra el Decret 187/2015 de la Generalitat, que fixa el currículum de l'ESO, tal com va avançar ahir El Mundo.
El govern espanyol considera que el decret incompleix la LOMCE perquè no força els alumnes a elegir als 14 anys si es voldran decantar pel Batxillerat o la FP i perquè no estableix que el castellà també és la llengua vehicular a les aules. La Generalitat ja s'ha personat en contra del recurs de l'Estat. Manté que fer triar els alumnes tan aviat és contraproduent i argumenta que està fent ús del marge que dóna la LOMCE a les autonomies per aplicar els currículums.
La Generalitat va aprovar l'ordenació dels ensenyaments a secundària l'agost del 2015. El decret consolidava el model propi d'adquisició de competències pròpies per reforçar l'orientació educativa i aconseguir que els alumnes prossegueixin els seus estudis un cop acabada l'etapa obligatòria. Ho va fer partint de l'Estatut, que estableix que el Govern és qui té la potestat compartida per a l'establiment dels plans d'estudi de l'ESO, incloent-hi l'ordenació curricular.
L'Estat va considerar que el decret incompleix la LOMCE i fa cas omís del currículum bàsic que va establir el desembre del 2014, principalment perquè la Generalitat no va distribuir les assignatures entre troncals, específiques i de lliure assignació, com estableix la LOMCE, i perquè esquiva la pretensió del Ministeri de fer elegir els alumnes entre preparar-se pel Batxillerat o la FP als 14 anys creant cinc assignatures que obren una tercera opció mentre no es decideixen.
Fonts de la Generalitat van explicar que malgrat el recurs del govern espanyol, el decret s'ha aplicat amb normalitat perquè no ha estat suspès. A més, van apuntar que el Govern ja s'ha personat per pronunciar-se en contra dels arguments de l'Advocat de l'Estat i addueixen que la conselleria d'Educació només està fent ús del marge que la LOMCE estableix perquè les autonomies apliquin els currículums pertinents que els marca la llei.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook