agències madrid

n El president del Tribunal Constitucional (TC), Francisco Pérez de los Cobos, va apostar ahir pel diàleg entre els governs català i espanyol per rebaixar la judicialització del conflicte que, segons va reconèixer, existeix entre Catalunya i Espanya. En conversa informal amb els periodistes a la presentació del nou web del TC, Pérez de los Cobos es va declarar esperançat que la nova etapa de diàleg que vol impulsar el president del Govern, Mariano Rajoy, permeti reduir el pes de la seva institució en la resolució de les discrepàncies polítiques entre els dos executius. Segons el president del Constitucional, la judicialització de la política no és positiva, malgrat que a vegades sí que és necessària, i en tot cas, va dir, cal que totes les parts s'ajustin al compliment de la llei.

Pérez de los Cobos va presidir l'acte de presentació del nou web del Tribunal Constitucional, que permetrà presentar per internet demandes, recursos i escrits al Registre de la institució. Posteriorment, en conversa amb la premsa, va apuntar que té esperances dipositades en aquesta nova etapa de diàleg promesa des de La Moncloa. En aquest context va destacar que bona part de les sentències de l'Alt Tribunal sobre qüestions relacionades amb el procés català fan aquesta apel·lació a l'entesa entre les parts per resoldre la qüestió en el marc de la normativa vigent.

Millo parla de «rectificar»

De la seva banda, el delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, admet que l'Estat ha de millorar «algunes coses» respecte a Catalunya i sosté que les dues parts han de «rectificar». «El Govern (català) haurà d'entendre que ha de modificar aquesta posició radical i enrocada i l'altre part haurà de reconèixer que algunes coses s'han de millorar», va declarar a TV3. Millo va reiterar la seva aposta pel diàleg, però va avisar que defensar-lo no suposa ser flexible amb el compliment de la llei. «El que no faré es prevaricar», va garantir. D'altra banda, en un missatge al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va recordar que la relació entre governs pot ser bilateral, però que «els acords han de ser multilaterals», encara que no siguin iguals per a tothom.

Millo creu que el govern espanyol ha de millorar «algunes coses» però va evitar parlar «d'errors». Al seu entendre, el Govern central «ha fet el que havia de fer», perquè es va haver de centrar en com superar la crisi deixant per a una segona etapa qüestions com el finançament i les inversions a Catalunya.

«Ara és un bon moment per afrontar matèries que fa tres anys no es podien afrontar; el que seria greu és que, ara que es pot, es digui que no es vol parlar», va exposar. El delegat del Govern va assenyalar que manté contacte telefònic i una «relació fluïda» amb Puigdemont. Va explicar, però, que encara no han fixat cap data per mantenir una reunió.