El jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno estima que el regidor de la CUP a Vic Joan Coma no va cometre un delicte de rebel·lió ni de sedició del qual l'acusava el fiscal i s'inhibeix de les actuacions en un jutjat d'instrucció per si els fets poguessin considerar-se desobediència o prevaricació.

Joan Coma, que va arribar a ser detingut pels Mossos el desembre passat al negar-se a comparèixer davant del jutge, està sent investigat per fer una crida en un ple de Vic (Osona) a desobeir resolucions del Tribunal Constitucional relacionades amb el procés independentista, entre d'altres, amb aquestes paraules: «Nosaltres sempre hem dit que per fer la truita caldrà trencar els ous».

En un acte judicial, el titular del Jutjat Central d'Instrucció número 2 assenyala que de les manifestacions del regidor es desprèn «una tenaç voluntat de desobediència a la legislació estatal amb la finalitat de crear un Estat català independent a través d'un procediment no previst en la Constitució espanyola vigent».

No obstant això, entén el magistrat que l'acord del ple municipal en el qual va intervenir Coma, de suport a una resolució del Parlament que declarava l'inici del procés de creació d'un estat català, anava dirigit a «institucions oficials».

Per al jutge, no consta que Coma efectués una «proposició als ciutadans perquè participin en un aixecament públic i tumultuari per impedir l'aplicació de les lleis o el compliment de les resolucions judicials, en aquest cas del Tribunal Constitucional».

Resposta de Coma

Després de conèixer l'acte, Joan Coma va assenyalar des de Londres, on es troba convidat per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), que la resolució de l'Audiència Nacional demostra que «la desobediència civil i la solidaritat són la millor arma contra la injusta justícia espanyola», va informar la CUP en un comunicat.

Sobre el procediment obert per l'Audiència Nacional, Coma va expressar el seu convenciment «que la persecució era directament per ser independentista», però tenint en compte la frase relativa a la truita i els ous, sobre la intencionalitat de la qual va ser preguntat pel fiscal durant la seva declaració, «es tractava de veure fins a quin punt l'Estat volia continuar fent el ridícul».

Les reaccions de les forces polítiques no es van fer esperar, i la majoria van anar en la mateixa direcció en afirmar que la sentència és «de sentit comú».

El conseller de Justícia, Carles Mundó, va qualificar ahir de «bona notícia» que l'Audiència Nacional espanyola «no segueixi fent el ridícul» amb la causa per incitació a la sedició.