A diferència d'altres anys, l'expresident català Carles Puigdemont no podrà gaudir de la Setmana Santa envoltat de la seva família. En el seu lloc compartirà la taula amb la resta de reclusos del centre penitenciari de Neumünster, al nord d'Alemanya.

El líder independentista català «s'ha integrat de manera completament normal en la vida quotidiana de la presó com qualsevol altre pres», va detallar Radetzki. «El senyor Puigdemont no rep cap tracte especial. Està en un edifici de la presó completament normal», va declarar la directora de la institució penitenciària.

El líder sobiranista va acabar a la presó alemanya hores després de ser arrestat per la Policia en una àrea de servei d'una autopista al nord del país, després de creuar la frontera des de Dinamarca en el seu retorn des de Finlàndia a Brussel·les, on resideix des de fa cinc mesos, quan va deixar Espanya després de ser destituït pel Govern espanyol a finalitats d'octubre a causa de l'escalada del seu pla sobiranista.

Està acusat de rebel·lió i malversació de fons públics per la Justícia espanyola, que va decidir reactivar l'ordre europea de detenció i entrega contra el polític de 55 anys.

Ara la pilota està sobre la teulada de la Fiscalia General de Schleswig-Holstein, que haurà de decidir si obrir el procés d'extradició davant el Tribunal Superior Regional d'aquest estat federat.

La sol·licitud de la Fiscalia no s'espera fins passada la Setmana Santa, és a dir, com aviat el dimarts, ja que el dilluns és festiu a Alemanya.

«Els presos es preocupen per ell»

Fins llavors Puigdemont romandrà a Neumünster. «Al principi vam mirar una mica, naturalment, si podíem permetre que el senyor Puigdemont participés directament en el dia a dia de la presó. Però no massa, perquè Puigdemont crida l'atenció», va indicar Radetzki.

No obstant això, les preocupacions de com podrien reaccionar els altres reclusos davant un convidat tan famós aviat es van esvair. «Es preocupen per ell, el cuiden, veuen si té suficient cafè i fins i tot també diuen: Home, però si no és per res com nosaltres, ell no hauria d'estar aquí en realitat».

El seu arrest va deslligar una gran expectació als voltants de la presó, on es van desplaçar especialment nombrosos equips de televisions espanyoles, que es van instal·lar a les portes del centre per informar sobre el cas.

El polític català va ser portat a una cel·la normal a l'edifici de presó preventiva.

L'habitacle mesura menys de deu metres quadrats i compta amb els objectes «habituals», segons Radetzki: un llit, un lavabo, un armari, una prestatgeria i una televisió.