El president electe català, Quim Torra, i el seu antecessor, Carles Puigdemont, van escenificar ahir a Berlín el seu doble lideratge, encara que sense revelar cap clau del pròxim govern i insistint en la necessitat de resoldre el «conflicte» per la via del «diàleg».

Un doble lideratge que posteriorment va subratllar Torra en un comentari en el seu compte de Twitter: «Feliç de retrobar-me amb el president Carles Puigdemont a Berlín, amb qui hem traçat les línies d'acció del nou executiu i hem ofert al Govern espanyol diàleg sense condicions i bilateral, com a primer pas per recuperar la democràcia».

Torra, que es va definir com a «president custodi», i Puigdemont van insistir en una roda de premsa conjunta que el Govern català ha de començar a rodar de forma immediata i que Madrid ha de tornar ara a Barcelona tant l'autonomia política, que va quedar suspesa per l'aplicació de l'article 155 de la Constitució per restaurar la legalitat, com la financera.

Puigdemont, que va considerar que va ser apartat de la presidència de la Generalitat de forma «il·legítima i il·legal», va assegurar que l'Executiu català està ara en «les millors mans» i que serà Torra qui «prengui les decisions» del futur Govern, que haurà de ser «fort».

Torra, de la seva banda, va indicar que anirà a Berlín «les vegades que calguin» per parlar amb Puigdemont, al qual va anomenar el «president legítim» de Catalu­nya, encara que va subratllar que ell serà qui prengui les decisions fins que aconsegueixin la restitució de l'expresident.

«Respecte mutu»

A més, va avançar ahir que tots dos perfilaran la composició del pròxim Executiu català, en el qual Puigdemont «té molt a dir», i en el qual oferirà als exconsellers cessats la seva restitució.

Puigdemont i Torra van coincidir també en la necessitat d'obrir converses, basades en el «respecte mutu» entre Estat i Generalitat, i que serveixin per buscar «una solució política» a «un conflicte que és polític» i no un «assumpte intern» sinó un problema «europeu».

«Ara penso que la resta de la Unió Europea ha vist clarament que (la situació a Catalunya) no és un assumpte intern, sinó europeu, afecta tota la Unió Europea en moltes direccions», van opinar.

La Fiscalia interroga Puigdemont

La fiscalia alemanya va interrogar ahir a Berlín l'expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont, en el marc del procés d'extradició que se segueix en contra seu.

«Ha estat un interrogatori habitual en què s'ha donat l'oportunitat al senyor Puigdemont de presentar la seva versió sobre alguns fets», va dir a Efe la fiscal Wiebbke Höffelner.

«No s'ha tractat de cap trobada especial ni de res que apunti a una decisió sinó que és part del procés en curs», va afegir la fiscal.

Puigdemont és a Berlín en llibertat amb fiança i pendent de la sol·licitud d'extradició presentada per la justícia espanyola.

En una decisió prèvia l'Audiència Territorial de Schleswig-Holstein (nord d'Alemanya), que té el cas al seu càrrec, va desestimar la possibilitat d'extradir-lo pel càrrec de rebel·lió i va sol·licitar més ­informació sobre l'acusació de malversació de fons. Actualment, l'audiència està pendent que la fiscalia presenti una nova petició amb base en les informacions rebudes de la justícia espanyola.

Per la seva banda, els ­exconsellers Toni Comín, Meritxell Serret i Lluís Puig tornen a comparèixer avui davant del tribunal belga.