El diputat d'ERC, Joan Tardà, ha assegurat després de declarar davant del Suprem que el judici només pot "evolucionar" cap a l'absolució i que, "tard o d'hora, l'estat espanyol haurà de demanar perdó pel que ha passat" i encarar el repte de trobar una sortida "a una demanda democràtica com és la catalana". Tardà també ha dit que el procés judicial passarà a la història "perquè s'estudiarà als llibres de text com el procés de la vergonya". "D'aquí a uns anys tots pensarem: quina estupidesa", ha remarcat. El diputat ha insistit, tal i com a fet durant la seva declaració com a testimoni, que es tracta d'un judici "inspirat en la venjança" fruit "d'un estat espanyol que es va sentir humiliat l'1-O per la presència d'urnes". "Nosaltres apel·larem sempre a la responsabilitat i no abandonarem mai l'escenari del diàleg", ha insistit.

Tardà ha atès els mitjans de comunicació a la sortida del Suprem. Durant la seva intervenció, ha assegurat que al llarg del judici s'ha anat demostrant que "les persones que estan acusades són innocents i uns demòcrates representant un poble indefens i cívic".

"Ja hem dit que aquest judici no té ni cap ni peus i que està inspirat en la venjança", ha remarcat. En aquest sentit, ha dit que l'estat espanyol es va sentir humiliat per la presència d'urnes l'1-O i que això s'ha traduït en aquest procés judicial.

El diputat també ha dit que aquesta situació passarà a la història perquè s'explicarà als llibres de text com "el procés de la vergonya" i que "d'aquí uns anys tots pensarem: quina estupidesa". "Si la societat espanyola és una societat democràtica com pot ser que un conflicte com aquest no es resolgui democràticament?", s'ha preguntat, tot afegint que això és el que li van demanar a l'expresident Mariano Rajoy en diverses ocasions.

Per Tardà, el judici hauria d'evolucionar cap a "l'absolució". "Crec que l'estat espanyol haurà de demanar perdó tard o d'hora i encarar el repte de trobar una sortida a una demanda democràtica com la catalana", ha dit. El diputat també ha insistit que sempre apel·laran a la "responsabilitat". "És cert que estem patint però mai abandonarem l'escenari del diàleg per arribar algun dia a un acord que satisfaci a les parts i en el que la democràcia venci", ha afegit.

Sobre les preguntes de Vox, Tardà ha dit que no volia valorar-les perquè li sembla "una vergonya que la ultradreta estigui aquí".