18 de abril de 2019
18.04.2019
Diari de Girona

El Govern autoritza l'Open Arms a salpar però no a rescatar persones

El vaixell rep l'autorització de Moncloa per sortir de Barcelona després de 100 dies atracat

18.04.2019 | 01:25
Dos operaris carreguen aliments a l'Open Arms, al Port de Barcelona.

El vaixell Open Arms va rebre l'autorització per salpar del Port de Barcelona, on portava bloquejat més de cent dies, per portar ajuda humanitària a les illes gregues de Samos i Lesbos, però no per participar en tasques de rescat d'immigrants en el Mediterrani central. L'ONG del mateix nom va informar ahir en un tuit que ja té l'autorització per navegar cap a aquestes illes gregues per transportar ajuda humanitària, encara que segueix «sense autorització per a missions de recerca i rescat». El vaixell porta bloquejat des de principis de gener en el Port de Barcelona, després que el ministeri de Foment li denegués el permís per salpar al·legant raons de seguretat, ja que no podia desembarcar als immigrants que rescatava del Mediterrani en els ports més pròxims, com marquen els convenis internacionals, a causa de la negativa d'aquests països a acollir-los.


Seguiran «protegint vides»

El director i fundador de l'ONG Proactiva Open Arms, Òscar Camps, va titllar «d'amenaça» l'autorització que van rebre ahir per salpar del Port de Barcelona i per portar ajuda humanitària i va assegurar que, malgrat la restricció, «protegiran vides» si cal.

«Més que una autorització, és una amenaça de multes estratosfèriques de 300.000 a 900.000 euros en cas de desobeir les indicacions», va lamentar Camps, qui va titllar el permís al vaixell, «d'incongruent i tècnicament incomprensible». A més, va assegurar que, si cal, rescataran vides: «Si, per desgràcia, som testimonis d'una situació on hi hagi vides en perill, evidentment que protegirem vides i el que imperarà és el sentit comú i el dret internacional per damunt de qualsevol argument administratiu per molt car que sigui».

«L'autorització ens exigeix una infinitat d'explicacions com detallar on anem, com hi anem, a quina velocitat, per quina ruta o si pararem pel camí», va lamentar.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook