El president de la Generalitat, Quim Torra, ha avisat des de Madrid que una sentència condemnatòria del judici de l'1-O obrirà una nova etapa per trenar "en ferm" el camí fins a "culminar" la independència. A la conferència 'Democràcia!' -que ha ofert aquest dijous al matí en un esmorzar informatiu organitzat per Europa Press a l'hotel Villa Magna-, Torra ha assegurat que donarà una resposta "de país" a les sentències amb el "màxim consens dels demòcrates" per reprendre la iniciativa. Aquesta reacció també buscarà donar "sortida" a una societat que "no vol quedar-se atrapada" en un Estat que no reconeix la seva "voluntat democràtica". El president ha insistit en enfortir les institucions en comptes d'apostar per unes noves eleccions al Parlament.

Torra demanarà la recusació de magistrats del TSJC pel cas de desobediència a la JEC

Torra diu que no facilitarà la investidura de Sánchez perquè la proposta per a Catalunya és "pitjor que una no proposta"

A la pregunta de què li sembla que ERC ja hagi anunciat que no impedirà un Govern de Sánchez en cas que hi hagi acord amb Podem, Torra ha comentat que ERC "pot prendre aquesta decisió. Som grups independents".

Durant la seva intervenció, Torra ha afirmat que el problema de Catalunya no és un conflicte de convivència (com recull Sánchez en l'última proposada programàtica) sinó de "democràcia" i ha afegit que, a aquestes altures, ja no esperen una proposta d'encaix per part de l'Estat espanyol.

Torra ha subratllat que mentre el catalanisme s'ha esforçat en mantenir una relació bilateral amb l'Estat, a partir del dret d'autodeterminació, "hi va haver un 'no' sistemàtic a tots els anhels independentistes del poble català".

A aquesta compareixença de Torra, la primera a Madrid en un escenari de negociacions per a la investidura i a l'espera de la sentència del procés, han assistit diputats del Parlament i consellers i diputats del Congrés del PDeCAT.

També ha estat present el senador del PDeCAT Josep Lluís Cleries i per Bildu l'exsenador Jon Iñarritu.

La presència d'ERC s'ha reduït pràcticament a la consellera de Salut, Alba Vergés, mentre que el Govern central ha estat representat per la secretària general de coordinació del Ministeri de Política Territorial, Miriam Álvarez, i el secretari general tècnic del Ministeri de l'Interior, Joan Antoni Puig Server.