Les juntes de tractament de Lledoners i Mas d'Enric han modificat les condicions d'aplicació de l'article 100.2 del Reglament penitenciari i l'horari en què podran sortir de la presó el líder d'ERC, Oriol Junqueras (podrà sortir 4 dies per setmana durant 12 hores); l'expresidenta de Parlament Carme Forcadell

La Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima de la Generalitat ha explicat aquest dijous que, en el cas de Junqueras, la seva defensa va demanar el canvi a causa del trasllat temporal del seu lloc de treball, on recuperarà les hores que no ha treballat durant el confinament.

Romeva recuperarà hores que no va treballar

Per la seva banda, la defensa de Romeva va demanar la modificació de les condicions del permís de sortida perquè s'ha modificat el seu contracte laboral i també recuperarà hores que no ha treballat a causa del confinament.

El permís de Forcadell és per anar a tenir cura d'un familiar i per fer un voluntariat: la defensa va demanar modificar el permís perquè l'entitat on presta el voluntariat ha canviat temporalment la seva seu.

En decretar l'estat d'alarma, les presons de Catalunya van suspendre temporalment les sortides per permisos dels presos, incloent-hi aquells que sortien de presó per a treballar beneficiant-se de l'article 100.2.

Sànchez, Turull i Rull demanen sortir de presó

Per la seva banda, els exconsellers Jordi Turull i Josep Rull i l'expresident de l'ANChan demanat al Tribunal Constitucional que, com va fer amb els ultres que van assaltar la Blanquerna, suspengui les seves condemnes i els permeti sortir de la presó, després de recordar que no hi ha risc de fuga pel tancament de fronteres.

La defensa dels tres polítics de JxCat, exercida per l'advocat Jordi Pina, ha presentat nous escrits davant el Tribunal Constitucional, després de la seva decisió d'admetre a tràmit els recursos d'empara que van presentar contra la sentència del Suprem que els va condemnar per rebel·lió pel seu paper en el Procés.

Els escrits demanen al TC que, com ja sol·licitaven en els seus recursos, acordi suspendre les penes de presó i d'inhabilitació dels tres condemnats mentre dicta sentència, un procés que segons la defensa podria demorar-"més enllà" de dos anys.

Això implica, argumenta l'advocat, que la resolució dels recursos arribarà quan els seus clients hauran complert a la presó quatre o cinc anys, el que "indubtablement faria perdre la seva raó de ser, que és evitar l'execució d'una condemna que es considera imposada a vulneració de drets fonamentals".

A això s'afegeix, segons la defensa, l'afectació que la pena d'inhabilitació imposada té sobre els seus clients, el que els impedeix "presentar la seva candidatura en qualsevol procés electoral".

L'advocat recorda el Constitucional que al seu dia va suspendre les penes imposades als ultres condemnats per assaltar la seu de la Generalitat a Madrid i insisteix que l'excarceració de Turull, Rull i Sànchez "no ocasiona pertorbació greu a cap interès constitucional".

En aquest sentit, la defensa recalca que els seus clients han sortit ocasionalment de presó per treballar o fer voluntariat, en aplicació de l'article 100.2 del reglament penitenciari, sense cap incidència.

Així mateix, subratlla que, en plena crisi sanitària pel coronavirus, el risc de fuga dels condemnats és "absolutament nul" a causa de les restriccions imposades a la llibertat de moviments entre països "i a les futures limitacions" que provocarà la pandèmia.

Els recursos invoquen a més les manifestacions de l'Alta Comissionada de les Nacions Unides per als Drets Humans, Michelle Bachelet, que el 25 de març passat va instar els governs a reduir el nombre de reclusos per la crisi de la Covid-19.

A més, segons els condemnats, el Ministeri d'Interior "ha intentat facilitar" que els interns classificats en tercer grau o aquells subjectes a l'article 100.2 poguessin passar el confinament en els seus domicilis, sense necessitat de tornar a la presó per dormir.

Els tres polítics retreuen al Constitucional el "tractament desigual" que aplica en resoldre els recursos: "màxima celeritat per a la privació cautelar dels drets polítics dels líders independentistes, lentitud per resoldre les seves demandes".

Per a la defensa de Turull, Rull i Sánchez, els seus recursos d'empara, no només no han servit per protegir els seus drets fonamentals, sinó que s'ha convertit en "un autèntic obstacle per impedir als líders independentistes processats obtenir en un termini raonable la protecció que eventualment els podia dispensar el Tribunal d'Estrasburg".

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus