El proper 8 de novembre Xavier García Albiol (PP) haurà de lliurar la vara de comandament de Badalona a Rubén Guijarro (PSC) després de tota l’oposició hagi signat una moció de censura contra l’alcalde després de destapar que va rebre un poder general d’una societat de Belize, un petit paradís fiscal. El que no està clar és quin equip de govern es configurarà sota la seva batuta.

La pretensió inicial era configurar un govern unitari que lluís majoria absoluta, però van aparèixer els recels entre el PSC i Guanyem Badalona En comú, fins al punt en què els anticapitalistes van comunicar que no volien formar part de la junta de govern. Segons fonts d’aquest partit, els socialistes els van plantejar un «lideratge compartit» que evidenciés una conjunció de forces. Guanyem va arribar a discutir la proposta i la va aprovar el passat diumenge en assemblea, però amb l’obertura formal de les negociacions a cinc (amb ERC, Badalona En Comú i Junts), el PSC es va desdir. Però després del registre de la moció de censura, van acostar postures. «Ens hem mirat pel retrovisor, però no volem que passi el mateix que el 2020», al·leguen fonts d’aquest espai, recordant que en aquell temps els vetos van desencadenar un nou mandat d’Albiol.

Guanyem obre així la porta a no quedar-se al marge de la presa de decisions, tot i que afirmen que, des de l’oposició, garantirien igualment la governabilitat. Aquestes fonts afirmen que, si el PSC recupera la proposta inicial, entraran a la junta de govern i destaquen que estan oberts fins i tot a debatre internament una nova proposta socialista.

Per part seva, l’encara alcalde de Badalona va carregar contra l’oposició, a qui va acusar d’actuar amb «odi i ressentiment», i va assegurar que els cinc partits que impulsen la moció «no tenen la confiança dels veïns, projecte de ciutat ni horitzó de futur». «Em sembla tremendament injust el que està passant», va sentenciar, visiblement emocionat i amb llàgrimes als ulls. Així, va reptar els grups municipals a veure’s a les urnes, on augura que tornarà a recuperar la vara de comandament el 2023.