Arriben a Barcelona els turistes atrapats a Etiòpia: "Hem patit per la nostra vida"

Asseguren que van viatjar amb la certesa que la zona no era conflictiva

Els turistes i la guia a l'arribada al Prat.

Els turistes i la guia a l'arribada al Prat. / Albert Hernàndez

Àlex Recolons / Albert Hernàndez/ACN

Nou dels turistes atrapats a Etiòpia per una alçament militar a la zona nord del país i la seva guia han arribat aquest dilluns a la tarda a l'aeroport del Prat. Una de les retingudes, la guia de l'agència de viatges Kananga, Noelia Bertrán , ha afirmat en retrobar-se amb els seu familiars: "Hem patit per la nostra vida". El grup ha aterrat a Barcelona, procedent d'Istanbul, després que que aquest dissabte un helicòpter militar els rescatés de la zona on es trobaven controlada per les milícies Fano. Ha dit que es troben bé, però "esgotades". El grup ha subratllat que ningú els va advertir que aquella part del país podia ser perillosa o que estava en conflicte.

Bertrán ha explicat que la situació "va explotar el quart dia de viatge". Ha reconegut que en algun moment d'aquests dies s'ha enfonsat anímicament: "Quan portàvem set o vuit dies i em van dir que havíem d'esperar". Ha remarcat la predisposició del cònsol, Fernando Magallanes, amb qui es comunicava a diari i "si li trucava me l'agafava a qualsevol hora".

En aquest sentit, també ha agraït la feina d'un contacte local que creu va contactar amb membres del govern etíop i "va ajudar moltíssim". Ha destacat la fortalesa del grup de turistes, especialment la menor de 13 anys, i que han estat "com una família".

 Ha recordat un moment en què es van tancar en una habitació tot el grup i van estar durant una hora en silenci.

Una de les turistes abraçada als seus familiars.

Una de les turistes abraçada als seus familiars. / Albert Hernàndez

"Vam haver de recórrer als mitjans de comunicació"

La germana de Núria Giménez, una de les turistes atrapades, Neus Giménez, ha confessat haver patit angoixa aquest dies davant la incertesa i ha lamentat el paper de les institucions i l'agència en aquest rescat. Ha carregat contra l'ambaixada espanyola a Etiòpia i ha detallat que fins al cinquè dia quan es van presentar a l'agència perquè "no teníem informació". Per això, van haver de "recórrer a mitjans de comunicació", perquè es necessitava "ajuda", ha recalcat. Giménez ha criticat que les negociacions "lentes i poc efectives" de l'empresa de viatges.  

La Núria ha detallat que tot plegat va arrencar quan es van refugiar en una benzinera i vam començar a escoltar trets, aleshores es van haver d'allotjar a l'hotel. "Des del primer dia ens van dir que tant Kananga com l'ambaixada tenien la nostra ubicació", ha dit i que els van assegurar que la seva evacuació "seria ràpida". Al final, però, ha recordat que han estat 10 dies en què han tingut una dieta basada en llenties, patates, pa i ous.  

La turista ha deixat clar que "ningú va dir que la zona estava malament". Ha agraït la feina feta per la guia de Kananga "per tot el suport i la feina feta", ja que ha estat en contacte amb d'altres guies per saber l'estat de les carreteres.