Aragonès reclama una "finançament singular" per a Catalunya per gestionar 52.000 milions en impostos

El nou model es basa en la “sobirania fiscal plena” i implicaria gestionar i recaptar el 100% dels tributs

La consellera d'Economia, Natàlia Mas, entrega al president, Pere Aragonès, la proposta de finançament singular per a Catalunya.

La consellera d'Economia, Natàlia Mas, entrega al president, Pere Aragonès, la proposta de finançament singular per a Catalunya. / EFE

ACN

ACN

La proposta de finançament singular del Govern preveu que Catalunya recapti el 100% dels impostos per tenir “la clau de la caixa” d’uns 52.000 milions d’euros anuals, segons ha explicat la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix, en roda de premsa. El nou model proposat preveu que aportacions econòmiques a l’Estat i a un nou fons de reequilibri territorial. El nou model de finançament plantejat es basa en la “sobirania fiscal plena” i implicaria que el Govern gestionés i recaptés tributs com l’IVA, l’IRPF, l’impost de societats o els impostos especials, passant de gestionar el 9% dels impostos al 100%. Així, el Govern podria arribar a ingressar el doble dels 25.616 milions que va rebre amb el model actual el 2021.

“Presentem un canvi de paradigma per deixar enrere dècades d’injustícia”, ha defensat la consellera Mas Guix.

La proposta, que el Govern defensa que és plenament constitucional, preveu una transferència a l’Estat pels serveis prestats, com Defensa o administració de justícia i el pagament a un fons de “reequilibri territorial” per a les comunitats amb menys recursos. “És una proposta justa, raonable i imprescindible”, ha dit la consellera.