Els Bombers van acudir ahir a una fàbrica de piscines situada a Vilaür i molt a prop de Camallera per l´alerta d´un veí sobre unes emissions amb pudors molt fortes i estranyes. En comprovar que existien diverses denúncies i que l´activitat no comportava un perill d´incidències van alertar els Mossos. La Generalitat va ordenar el mes de novembre un tancament cautelar i que s´adaptessin a la nova normativa. L´empresa ha presentat els canvis i s´està a l´espera que Medi Ambient mesuri les emissions per comprovar que no superin el que es pot considerar perillós per a la salut.

La fàbrica està instal·lada a la zona des de fa uns vint anys. Per l´activitat que porta a terme genera unes pudors que provoquen des de fa temps les queixes dels veïns de Vilaür i també de Saus-Camallera-Llampaies que se situa molt a prop. L´alcalde d´aquest municipi, Francesc Ventalló, ha explicat que principalment es queixen des de l´AMPA de l´escola i alguns veïns d´aquella zona molt propera a la fàbrica. L´alcalde de Camallera i el de Vilaür, Joan Farreró, constaten que les pudors són molt molestes.

Davant les denúncies, el Departament de Medi Ambient els va reclamar que havien de prendre unes mesures correctores perquè en uns mesuraments es va detectar que les emissions superaven els nivells recomanats i es va ordenar el tancament cautelar. Segons Vilaür, l´empresa recentment ha presentat un annex al projecte informant que ha canviat el procés de fabricació i que els nivells no superen el recomanat. En aquest moment, però, encara s´està a l´espera que Medi Ambient faci les verificacions de les emissions i se certifiqui si superen els límits que es consideren correctes.

En el cas de Camallera, l´alcalde espera parlar amb el nou delegat territorial de Medi Ambient, Emili Santos, perquè l´anterior s´havia compromès a instal·lar un mesurador a tocar les escoles. L´Ajuntament ho ha adaptat per instal·lar l´aparell i està a l´espera que es faci. Els responsables municipals dels dos pobles esperen que la problemàtica es pugui solucionar i que l´organisme a qui pertoqui porti a terme al més aviat possible els tràmits que calgui.