Els diputats gironins del PSC van explicar ahir que el pressupost d'inversions de la Generalitat pel 2009 a les comarques gironines s'ha incrementat més d'un 18% respecte a l'any passat, de manera que el total ascendeix a 348,4 milions d'euros (sense incloure la Cerdanya). A més, aquesta xifra creix fins a gairebé 421 milions si s'hi sumen els 72,4 previstos amb sistemes de finançament específic, on s'inclouen projectes com la nova Audiència Provincial o la nova presó de Figueres.

Pia Bosch i José Antonio Donaire van assenyalar que, malgrat que el Govern aplicarà la contenció en la despesa dels alts càrrecs, protocol i publicitat, no es promourà la contenció en la inversió pública perquè aquesta s'ha de convertir en un "motor" que contribueixi a reactivar l'economia en èpoques de crisi, com l'actual.

En aquest sentit, Bosch va indicar que, malgrat les dificultats econòmiques, s'ha prioritzat la cohesió social i s'ha procurat fomentar la competitivitat en el pressupost. A més, va destacar que es manté l'increment de la inversió pública per càpita a les comarques gironines, que en el període 2003-2009 s'ha més que duplicat.

Donaire, per la seva banda, va assenyalar que hi ha cinc àmbits principals de gestió: en primer lloc, les infraestructures, amb el pagament de la C-31 entre Palamós i Palafrugell a través del sistema de "peatge a l'ombra", l'inici de les obres del tram Platja d'Aro-Palamós (que també es pagaran amb "peatge a l'ombra" i per tant encara no estan pressupostades) i l'impuls a diversos sectors industrials. En segon lloc, va destacar les inversions en habitatge, per les quals hi ha previstes 22 actuacions en 18 municipis que suposaran una invresió de 25 milions i un resultat de 600 noves vivendes. Tot seguit, va remarcar les millores que es faran en l'àmbit de l'aigua, amb la canalització de rieres com la de Calonge, la millora dels regadius del Baix Ter, la dessaladora de la Tordera i l'arranjament de diverses canonades. Finalment, va recordar la importància de les inversions en matèria d'educació, ja que hi ha previstes 12 actuacions per valor de 25 milions, i sanitat i acció social, on se'n destinaran 20 més.