L'Ajuntament de Banyoles sol·licitarà al Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació que inclogui el jaciment neolític del Parc de la Draga com a Bé Cultural d'Interès Nacional, el 'màxim nivell de protecció' que un jaciment pot tenir a nivell institucional. Així ho ha explicat la regidora de Cultura, Núria Carreras, que ha recordat que la proposta 'arriba en un molt bon moment', donat que recentment s'ha presentat el Pla Integral per a l'Arqueologia a Catalunya. La Direcció General de Patrimoni ja s'ha mostrat interessat en reconèixer-lo amb aquesta categoria, un fet que permetria impulsar la projecció d'aquest jaciment neolític d'ambient lacustre, únic a la Península Ibèrica.

La sol·licitud es votarà en el ple municipal previst per aquest dilluns, juntament amb d'altres punts en matèria cultural com ara l'aprovació inicial del projecte de remodelació del Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles. El mes de maig passat, ja es va aprovar l'avantprojecte, valorat en uns 4,6 milions d'euros. Un projecte de gran envergadura, que s'haurà d'executar per fases i durant vàries legislatures.

Precisament, al ple també es votarà la sol·licitud al Departament de Cultura per tal que aquest museu sigui secció del Museu d'Arqueologia de Catalunya, un fet que donaria també un impuls a la seva activitat, en temes com ara assessorament tècnic o la possibilitat de portar exposicions temporals, segons ha explicat la regidora Núria Carreras.

Pel que fa al Parc Neolític de la Draga, el consistori està treballant en un projecte integral per millorar-ne la seguretat, després que fa uns mesos uns brètols van cremar per enèsima vegada una de les cabanes on es reprodueix la forma de vida del Neolític. Aquestes cabanes ja s'havien recuperat fa uns anys, després d'un acte vandàlic. Ara, però, es vol garantir la seguretat abans de tornar-les a recuperar per evitar episodis similars.