Els bons conductors tindran premi a Puigcerdà. En les properes setmanes, l'Ajuntament repartirà els diners que es van recaptar durant el 2009 a través de les multes i els repartirà entre tots els conductors del municipi que no hagin rebut cap sanció. Segons explica l'alcalde, Joan Planella (ERC), aquesta mesura té un doble objectiu: per una banda, "trencar la idea que les administracions públiques només posen multes amb afany recaptatori", i per l'altra, esperonar-los a "circular bé i fer que compleixin la llei". Els conductors cívics rebran els diners en metàl·lic amb un sistema anomenat "xec conductor".

Puigcerdà va incloure aquesta mesura en els pressupostos, que ja estan aprovats, i la iniciativa es farà efectiva durant les properes setmanes, un cop s'hagi tancat la liquidació de 2009. "Volem premiar la gent que compleix les lleis, perquè molts cops només es castiga els que fan malament les coses, però no es premia els que les fan bé", explica Planella.

Un cop s'hagi acabat la liquidació, el consistori comptarà els diners que s'han aconseguit a través de multes, es descomptaran les despeses del cos i la resta es repartirà entre els conductors que no hagin rebut sancions. Per tal d'aplicar-ho, es farà un reglament on s'estipularà la quantitat exacta que rebrà cada veí i es definirà qui podrà accedir a la compensació, que haurà de ser en metàl·lic perquè la llei no permet a l'Ajuntament fer bonificacions de l'impost de circulació.

Planella pensa que, entre la ciutadania, hi ha la "percepció generalitzada" que l'administració "només existeix per reprimir", i per tant, creu que també s'han d'incentivar les bones conductes. Per això, compara la iniciativa del repartiment dels diners de les multes amb la que el consistori tira endavant quan arriba el bon temps, que premia a través d'un concurs els veïns que millor engalanen amb flors les seves façanes. "Cal premiar l'esforç que cada dia fa la gent", diu Planella. A més, però, confia que també s'aconseguirà que els conductors tinguin "una actitud cívica" i que "s'esforcin per millorar la circulació".