El Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i el Baix Ter ha començat a actuar per frenar el desenvolupament de poblacions de mosquits al Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, on les inundacions de les llacunes per les pluges han afavorit una eclosió molt important. Tot i el nivell d'aigua abundant als Aiguamolls, els conreus continuen patint la salinització, principalment pel baix nivell de la Muga, que actua per equilibrar l'aigua salada que entra pel mar. Justament, el caràcter salobre de l'aigua afavoreix encara més la proliferació de determinades espècies de mosquit.

Durant aquest mes han caigut 108,8 litres per metre quadrat en només set dies. Això, sumat a la maregassa -s'han produït onades de fins a dos metres- ha afavorit que pugessin els nivells d'aigua als Aiguamolls. Segons les dades del Servei de Control de Mosquits, a les maresmes ubicades entre el Muga i el Fluvià s'ha incrementat el nivell en uns 5,5 centímetres.

Segons el Servei de Control de Mosquits, una de les conseqüències ha estat l'eclosió molt important del mosquit Ochlerotatus detritus. Es tracta d'una espècie que es desenvolupa durant els mesos més freds i en zones d'aigua salobroses, com les maresmes del parc natural. En pujar el nivell de l'aigua en una zona que és molt plana, la superfície de la làmina d'aigua ha augmentat en uns quants milers de metres quadrats.

Milers d'ous de mosquit d'aquesta espècie han quedat submergits i han eclosionat recentment per produir una nova generació de larves de l'espècie. Tot i que el desenvolupament amb les temperatures actuals és lent, el Servei alerta que se n'ha de fer un control.

Davant d'aquesta situació, des del Servei de Control han començat a actuar per frenar-ne el desenvolupament amb els tractaments habituals, per tal d'evitar l'impacte ambiental.