La pugna estival contra els mosquits ha viscut un tomb considerable a les 800 hectàrees d'arrossars de la demarcació gironina. En aquestes zones s'ha reduït en un 300% la població d'aquests insectes respecte als últims dos anys, període en el qual els molestos invertebrats van protagonitzar un creixement poblacional gràcies a l'ecosistema favorable que presenten aquestes localitzacions inundades d'aigua.

Un nou larvicida, específic per eliminar els estats larvals dels mosquits, ha estat el causant d'aquesta eradicació. Durant les dues últimes campanyes, la Unió Europea havia obligat els conreadors a utilitzar uns insecticides que no eren específics per combatre les larves i que, segons el cap del Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i del Baix Ter, Eduard Marquès, no es tractaven d'unes mesures "efectives".

No només els camps de conreu sortien malparats per la massiva presència de mosquits. L'economia local de les zones damnificades també en patia les conseqüències adverses. "Els restaurants amb terrasses no podien obrir a les nits i els càmpings es buidaven", va detallar Marquès quan es va referir als perjudicis turístics.

Les zones afectades

La majoria dels camps de cultiu d'arròs es situen prop de la localitat empordanesa de Pals, on hi ha unes 600 hectàrees de terreny. Les zones de conreu entre Bellcaire d'Empordà i l'Escala i els camps de Castelló d'Empúries, amb una superfície de 100 hectàrees cadascuna, són les altres àrees de la demarcació on els arrossars hi són habituals. En tots aquests indrets, el Servei de Control de Mosquits hi elabora un procés de fumigació que s'efectua des d'un helicòpter i que, de moment, està obtenint uns resultats "molt bons" amb una reducció mitjana del 300% poblacional.

Per exemplificar aquest percentatge, Marquès va explicar el cas d'un dels paranys ubicats a Castelló d'Empúries. La trampa, que les nits dels últims anys comptabilitzava uns 200 exemplars capturats, amb el nou larvicida escampat per les zones ha enxampat, durant aquest estiu, una xifra pròxima als 300 exemplars.