El Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) ha establert les zones demarcades per la plaga del morrut de les palmeres (Rhynchophorus ferrugineus) a les comarques gironines i al conjunt de Catalunya.

A la demarcació de Girona hi ha 36 municipis afectats per aquest escarabat que es va introduir al territori català el 2005 i que produeix danys a les palmeres i pot provocar la seva mort. En un principi, l'invasió de l'escarabat morrut a les palmeres va agafar força en localitats de la Selva Marítima com Blanes o Lloret. Segons la informació publicada dilluns al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, les comarques gironines afectades per l'anomenat morrut de les palmeres són la Selva amb 19 poblacions, el Baix Empordà amb 13 i el Gironès amb 4.

Presència a la Selva Marítima

A la comarca de la Selva, l'escarabat morrut de les palmeres té presència en totes les localitats de la Selva Marítima i en bona part dels pobles de l'interior. La llista dels 19 pobles de la Selva és la següent: Blanes, Lloret de Mar, Tossa de Mar, Arbúcies, Breda, Caldes de Malavella, Fogars de la Selva, Hostalric, Massanes, Maçanet de la Selva, Riells i Viabrea, Riudellots de la Selva, Santa Coloma de Farners, Sant Feliu de Buixalleu, Vidreres, Riudellots de la Selva, Riudarenes, Sils i, per últim, Vilobí d'Onyar.

A la comarca del Baix Empordà els municipis on, segons el DAR podria haver-hi palmeres afectades, són Begur, Calonge, Castell d'Aro, la Bisbal de l'Empordà, Forallac, Mont-ras, Palafrugell, Palamós, Regencós, Sant Feliu de Guíxols, Sant Sadurní de l'Heura, Santa Cristina d'Aro, Torrent i, per acabar, Vall-llobrega.

Quatre pobles al Gironès

A diferència de les altres dues comarques de la Selva i el Baix Empordà, el Gironès només registra quatre pobles on hi hauria el morrut de les palmeres. Els municpis són Campllong, Cassà de la Selva, Sant Andreu Salou i Llagostera.

Pel que fa a la resta del territori de Catalunya, a la demarcació de Barcelona estan afectats per l'escarabat morrut tots els municipis de les comarques de l'Alt Penedès, el Baix Llobregat, el Barcelonès, el Garraf, el Maresme, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental.

A la demarcació de Tarragona, tots els municipis de les comarques del Tarragonès i del Baix Penedès estan inclosos en la zona on podrien actuar els morruts de les palmeres. A aquest conjunt de pobles cal afegir-hi 13 municipis de la comarca de l'Alt Camp i 16 a la comarca del Baix Camp.