El temporal ha assotat el litoral de la Costa Brava durant tres dies però els ajuntaments no han de lamentar grans pèrdues. Tot i això, hauran de destinar diners de les arques municipals a arranjar els desperfectes; sobretot en mobiliari urbà, redistribució de sorres a les platges o reparar estructures costaneres malmeses.

La llevantada d'aquests dies ha reduït considerablement la sorra a les platges de Roses (Alt Empordà). De punta a punta del passeig marítim, segons explica l'alcaldessa Magda Casamitjana, la platja s'ha endarrerit uns vint metres. La zona que n'ha sortit més malparada, però, és la de la Punta, situada a tocar del port esportiu. Aquí, cada vegada que ve un temporal de mar, la sorra desapareix. I aquest cop no ha estat una excepció.

A més d'endur-se la sorra, la llevantada ha arrossegat brutícia a les platges (plàstics i branques) i l'ha deixada escampada arreu del litoral. El vent i les ones també han malmès mobiliari urbà, com papereres i bancs. 'Calculem que ens haurem de gastar prop de 50.000 euros per tornar a deixar les platges com estaven abans', concreta l'alcaldessa.

Magda Casamitjana també explica que, ara, un cop s'acabin les pluges, es farà una primera neteja. 'La resta d'inversions, però, es faran amb el temps, un cop hagi passat l'hivern', indica.

A més dels danys a primera línia de mar, les pluges persistents han obligat a tallar dues carreteres per esllavissades. Es tracta de les que hi ha a la zona d'Els Grecs i la que mena cap a l'Almadrava i la platja de Canyelles petites. D'altra banda, a la zona de Santa Margarida també hi ha trams de carrers tallats per acumulació d'aigua.

'També hem tingut desperfectes en equipaments; per exemple, hem hagut de treure aigua del parvulari de l'escola Vicens Vives i de l'arxiu municipal', indica l'alcaldessa. De moment, l'ajuntament també ha tancat l'oficina de turisme, perquè les pluges han malmès la teulada. 'El que ha fet la pluja persistent és avisar-nos de quines infraestructures, com ara aquesta, han arribat al límit i cal reparar-les', ha conclòs Casamitjana.

El temporal també ha afectat el Port de la Selva. L'alcalde, Genís Pinart, ha explicat que l'embat de les onades i el vent han arrasat punts del camí de ronda. Reparar el dany que ha causat el temporal al camí de ronda -on ha mogut esculleres, ha trencat baranes i ha malmès paviment- costarà entre 15 i 20.000 euros. A més, una vintena de veïns també hauran d'invertir temps i diners per arreglar els desperfectes als jardins, baixos i garatges perquè aquesta nit una riera s'ha desbordat i ha inundat entre 20 i 25 cases.

Una altra població costanera afectada pel temporal a l'Alt Empordà és Llançà. Com sempre que hi ha llevantada, el mar i el vent han portat brutícia a la costa, ha malmès mobiliari urbà i ha remogut la sorra. L'alcalde, Pere Vila, ha explicat que la pitjor part de l'ha endut un embarcador construït als anys 60 i que s'usa per amarrar embarcacions. Per reparar-ho, l'hauran de reomplir amb formigó. Una actuació de Vila calcula que costarà, com a mínim, 60.000 euros. A més, a les platges hauran de treballar per redistribuir la sorra.

Aquest dimecres al matí, la brigada municipal ha començat a fer les tasques de neteja i a quantificar els danys en mobiliari urbà. 'Haurem d'invertir diners per arreglar desperfectes, però no és dels pitjors temporals que hem tingut', ha conclòs Pere Vila que afegeix que per ser una llevantada de tres dies el municipi 'n'ha sortit prou ben parat'.

Amb menys intensitat però la comarca del Baix Empordà no se n'ha lliurat i les poblacions del litoral també hauran de destinar esforços per arranjar desperfectes. A Sant Antoni de Calonge el passeig va quedar cobert de sorra, habitual quan hi ha llevantada. Un dels municipis que n'ha sortit més mal parat és Torroella de Montgrí-l'Estartit. De fet, l'alcalde ha encarregat un informe tècnic per avaluar l'afectació del temporal al tram malmès del passeig dels Griells. El temporal ha agreujat la situació d'inestabilitat del passeig i ha accelerat la degradació de l'escullera que el sustenta.