El ple de l'Ajuntament de Celrà va aprovar per unanimitat demanar a la Generalitat de Catalunya que realitzi un estudi «rigorós» sobre l'impacte econòmic que ha tingut la Llei de Serveis Socials (Llei 12/2007, d'11 d'octubre) en municipis de menys de 20.000 habitants. L'alcalde, Francesc Camps (Entesa per Celrà), va assegurar que sortiria més econòmic a la localitat assumir els serveis socials que pagar els 64.000 euros que li reclama el Consorci de Benestar Social.

El problema neix arran de l'impagament del cost que el Consorci de Benestar Social Gironès-Salt va restar al municipi durant el 2010. La presidenta de l'entitat, Cristina Alsina, va explicar que l'alcalde s'ha negat a pagar la factura, que puja a aproximadament uns 65.000 euros. Alsina va explicar que la tarifa ha pujat a causa de l'aplicació de la Llei de Serveis Socials, i que aquesta pujada ja s'havia explicat en diversos consells d'alcaldes. La nova legislació suposa que els consistoris hagin de sufragar el 34% i la Generalitat el 66% del servei. En canvi, segons consta a la moció, d'aquests 64.000 euros, només 18.000 corresponen a despeses directes, ja que la resta correspondrien a despeses estructurals.

A banda de sol·licitar a la Generalitat un estudi rigorós sobre l'actual sistema d'atenció social que ha establert la nova llei, la moció també manifesta «la irresponsabilitat política de repercutir i/o voler pagar despeses per serveis que els ajuntaments de menys de 20.000 habitants no tenen l'obligació de prestar», i sense que aquests -afegeix- hagin estat prèviament acordats amb l'ens local gestor de l'area bàsica de serveis socials ni per entitas de les quals no formen part.

Reformes lesgislatives

De la mateixa manera, sol·liciten al Govern i al Parlament de Catalunya que iniciï les reformes legislatives corresponents per tal que s'estudiï que la despesa en l'àmbit dels serveis socials bàsics en els municpis de menys de 20.000 habitants es financin totalment per part de les entitats locals supramunicipals. Per últim, la moció fa extensiu l'acord a tots els muncipis de la comarca en situació similar per tal de construir un front comú davant la Generalitat i el Parlament per exigir els canvis legislatius necessaris per corregir aquesta situació injusta. A més, l'acord també s'enviarà als grups parlamentaris, Consell Comarcal, la federació de Municipis de Catalunya i a l'Assosciació Catalana de Municipis.

Paral·lelament, i segons ha calculat l'Ajuntament, les hores d'atenció domiciliàra que se li imputen a la localitat donarien per a tres treballadors a jornada completa, i afirmen que el 67% d'aquestes hores són serveis derivats de la Llei de Dependència, que es finança entre l'Estat i la Generalitat. Camps va anunciar també que aquesta setmana començaria a treballar una empleada social.