Els nervis del primer dia de selectivitat ja han passat i avui els més 2.500 gironins afronten el repte de noves matèries com Història, Filosofia o Llengua estrangera. Els estudiants es van trobar ahir amb la possibilitat d'escollir entre un fragment de La bogeria de Narcís Oller i un text publicat per Joan-Lluís Lluís a Presència en el segon dels exàmens de la jornada, el de Català. Mentre que l'opció A en Castellà era de l'obra Nada, de Carmen Laforet, mentre que en la segona opció s'havia d'analitzar l'article El español en la ciencia y la tecnología, extret de l'Enciclopedia del español en el mundo: Anuario dels Instituto Cervantes 2006-2007.

La sensació dels estudiants consultats, com cada any, era que la prova de Llengua Castellana ha estat la més assequible ja que se centrava en la comprensió lectora, mentre que la de Català ha tingut alguna dificultat més.

"Queixar-se de la prova de Català ja comença a ser una tradició, però no té fonament", va dir el secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), Claudi Alsina, que està convençut que els exàmens de Castellà i Català tenen "un nivell molt semblant".

La tendència entre els alumnes va ser la d'escollir el fragment de Nada, de Carmen Laforet en l'examen de Castellà, i l'article de Joan-Lluís Lluís en la prova de Català, segons els testimonis recollits. Mentre que les impressions dels professors era que les dues opcions han estat seleccionades "indistintament", perquè tot i que La bogeria ha estat una lectura obligatòria del curs, el segon text tenia preguntes més fàcils, han dit després de resoldre, la majoria, l'examen.

A Girona, s'examinen un total de 2.549 estudiants que van començar aquest dimecres. Les proves de Llengua Castellana i Llengua Catalana van ser els primers exàmens del matí, mentre que a la tarda les proves van correspondre a matèries com Anàlisi Musical, ?Economia de l'Empresa, Ciències de la Terra i del Medi Ambient, Literatura Castellana i Tecnologia Industrial.

Els estudiants gironins van lamentar que aquest dimecres fos un dia calorós amb temperatures que fregaven els 30 graus. Del total d'estudiants, gairebé 2.000 s'examinaran a les instal·lacions de la Universitat de Girona, 357 ho faran a Figueres i 238 a Olot. Per primer cop, cinc estudiants gironins que pateixen dislèxia es van poder examinar a Barcelona en un tribunal específic que tindrà en compte la seva malaltia. Des del Departament d'Ensenyament van informar que la primera jornada es va poder realitzar sense incidències.