Els tres falcons i l'àliga que l'Ajuntament de Banyoles ha utilitzat per foragitar gavians han aconseguit reduir un 80% la població d'aquestes aus a la ciutat. Els prop de 2.300 gavians que es van censar a Banyoles el juliol, 3 mesos abans d'iniciar la campanya, s'han reduït fins a 450 aquest mes de gener.

El regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Banyoles, Jordi Bosch Lleó, va donar compte del resultat de la segona campanya per fer fora els gavians de l'entorn de l'estany i dels abocadors de Puigpalter i Beuda -aquest últim a la Garrotxa-. El polític va asenyalar que l'ús d'aquests animals, per primer cop en aquests tres espais, ha permès convertir la població de gavians a l'estany en "anecdòtica". Tenint en compte els bons resultats, el municipi sembla haver trobat una solució per a un problema que afecta la zona des de fa vint anys i que causa molèsties com la contaminació de les aigües de l'Estany, on els gavians van a beure, defecar i dormir.

La iniciativa s'ha dut a terme en el marc d'un conveni per al 2011 entre l'Ajuntament de Banyoles, l'Agència Catalana de Residus i els consells comarcals del Pla de l'Estany i la Garrotxa.

Vols de marcatge i de caça

La posada en pràctida de la mesura ha anat a càrrec d'un operari de l'empresa especialitzada Falconers Iberia, que ha utilitzat una àliga i tres falcons per tal de foragitar els gavians argentats; per aconseguir-ho, les aus han dut a terme vols de marcatge i de caça. Aquestes sortides s'han realitzat de dilluns a dissabte i en diferents horaris en cadascun dels espais.

Al juliol, els serveis tècnics de l'Ajuntament de Banyoles van comptabilitzar prop de 2.300 gavians a la ciutat, una xifra que a mitjans d'octubre ja s'havien reduït fins a 800 (un 65% menys) i que a principis d'aquest gener ha baixat fins a 450 (un 80% menys que a l'estiu).

L'ús de falcons i àligues a la capital del Pla de l'Estany es va iniciar com a prova pilot l'últim trimestre del 2009, en aquella ocasió amb l'objectiu de reduir el nombre de gavians a l'abocador de Puigpalter.

Llavors ja es van observar bons resultats, pel que es va decidir ampliar el radi d'acció. Ara, el Consistori està a l'expectativa de si les aus tornen a Banyoles i en quin nombre ho fan per determinar si al llarg del 2012 caldrà fer alguna acció puntual.