El doctor Dalmau és el responsable de la unitat de Salut Internacional de l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS). Explica la tasca de prevenció que porta a terme el seu servei, així com també la falta de legislació per prevenir malalties serioses.

Per què costa tant que la gent es vacuni abans d'anar a un país amb risc d'agafar una malaltia?

La gent quan va de viatge pensa en tot menys que va a un indret on el sistema sanitari és deficient, hi ha hagut alguna epidèmia o hi ha el risc d'emmalaltir. Encara no hi ha prou percepció del "perill" que suposa anar a certs llocs, i els viatgers sovint descuiden que si van al Nepal amb "xiruques", motxilla i abrigats però sense vacunar, poden agafar poliomielitis, una malaltia endèmica. En general, la gent ve a l'unitat quan una vacuna és obligatòria.

Doncs, com és que hi ha certes vacunes que no ho són?

Amb la llei a la mà, a l'Estat espanyol no es pot obligar a ningú a vacunar-se de cap malaltia. Tot i que hi ha una pressió molt forta dels pediatres i aquí les persones se solen vacunar de petites, no vol dir que quan es fan grans ho segueixin fent. Això també passa en altres països, o sigui que ara pots anar a certs llocs sense anar protegit. No s'entén com malalties com el tifus o el xarrampió aquí no siguin de vacunació obligatòria. Molts nens es vacunen del tifus per anar als Pirineus, i quan toca anar a Tailàndia no ho fan. Vacunar-se hauria d'estar altíssimament recomanat.

D'on surt el 60% que no es vacuna?

Sobretot, marroquins i hindús. No ho fan precisament pel que parlàvem: al seu país no és obligatori. Dintre el 40% que sí que visita la unitat, la majoria són gent del país, però també hi ha subsaharians i llatinoamericans, ja que als seus Estats hi ha un policia que no et deixa entrar si no estas vacunat d'una determinada malaltia.

Quines mesures preneu per atraure la gent a la unitat abans de viatjar?

Ja fa anys que vam intentar que les agències de viatges ens donessin un cop de mà, però no va sortir. Ara ho tornarem a provar, i mirarem de parlar amb el col·lectiu marroquí per convèncer-los de la importància de les vacunes per prevenir malalties. Aquest any hem tingut un 5% menys de visites que l'any passat, però ho considerem un èxit tenint en compte que en època de crisi, la gent viatja molt menys però segueix venint al centre a vacunar-se.