"Només demanem el que és nostre i el que és just, que es pagui d'una punyetera vegada". Així de contudent es mostrava el coordinador d'Unió de Pagesos (UP), Joan Caball, al costat de mig centenar de pagesos que van tallar la C-31. Reclamen que se'ls paguin els més de dos milions d'euros que es deuen per l'expropiació de finques en el tram des de la Tallada d'Empordà a Torroella de Fluvià. El sindicat va advertir que continuaran les mobilitzacions fins que cobrin.

UP representa els propietaris de 300 de les 400 finques expropiades el 2008, 158 expropiacions de les quals no s'han pagat. "És inadminissible en un país normal, encara que sabem que hi ha dificultats, el primer que ha de fer qualsevol persona que està al front d'alguna cosa és pagar els deutes i després fer altres coses noves", deia Caball, recordant que s'han fet altres carreteres sense haver abonat els diners de les expropiacions per una via per on "fa més de dos anys que passen cotxes" i, en canvi, es deuen diners a la major part dels afectats. Les pancartes que ahir es van estendre a la via tenien un missatge clar: "Volem cobrar ja".

El responsable d'Unió de Pagesos a l'Alt Empordà, Miquel Vilardell, explicava que a alguns afectats els han deixat en una situació molt complicada. "Hi ha molta superfície afectada, moltes explotacions els ha representat el 20, el 30 i fins i tot el 50% de la seva explotació i això els deixa en una situació de vulnerabilitat total" perquè han de resituar les explotacions en un altre lloc i "moltes tenen dificultats econòmiques". Per Vilardell, deixar-los en aquesta situació "és inhumà i il·lògic". Segons va explicar el president del sindicat de pagesos, la Generalitat els ha comunicat que no tenen previst cap partida per al 2012 i es pregunten "el 2011 sí que n'hi havia, demanem on va anar a parar la partida pressupostària". Els pagesos no tenen previst aturar les mobilitzacions fins que es pagui "el que és just". Ahir van tallar la C-31 a l'alçada de Torroella de Fluvià sense que suposés una afectació important al trànsit que els Mossos desviaven per vies laterals. Els pagesos van reivindiar les peticions portant una dotzena de tractors a la carretera. També van plantar tomàquets en una mena d'hort en caixons a la calçada simbolitzant les collites que han pedut i no els han compensat.

Les obres de millora de la carretera s'han anat executant per trams. Els 17 quilòmetres entre la Tallada d'Empordà i Torroella de Fluvià van suposar una inversió de 63,2 milions. Les expropiacions van començar fa quatre anys i des de llavors alguns han cobrat, altres només una paga i senyal, i altres res. Els deuen diners per les finques i per extraccions d'àrids. En algun cas la xifra arriba als 70.000 euros i de moment el Govern no té intenció de pagar.