La crisi econòmica ha tingut conseqüències en les celebracions pròpies de la religió catòlica. A pocs mesos de l'inici de la temporada, segons el president del gremi d'hostaleria de la Garrotxa, Gerard Xifra, quasi no hi ha reserves per apats de comunions. Ha explicat que la tendència a la baixa en la celebracio de comunions ve d'anys enrere, però en aquest 2012 és quan la baixa es preveu més considerable. Ha valorat el passat trimestre com el més dur que es recorda al sector i la previsió és que la temporada de comunions serà reduïda. Xifra ha puntualitzat que a més de disminuir el nombre de reserves, el que abans eren celebracions amb 30 a 40 convidats s'han convertit en àpats familiars d'entre 5 i 10 comensals.

La relació de les comunions amb els àpats i l'estrena de vestits ha arribat a reduir el nombre de nens i nenes que fan la comunió a la parròquia de Sant Esteve, la més important d'Olot. El rector, Lluís Solà, ha explica que existeix la comparació de les comunions amb el fet de comprar un cotxe. Així, hi ha famílies que no volen fer una celebració inferior en nombre de convidats i de qualitat dels plats a la que pugui fer el veí. La competència fa que alguns pares desaconsellin la comunió als fills per suposades motivacions de creences.

En canvi, segons el rector, la realitat és que darrere les motivacions religioses hi ha dificultats econòmiques. "Ningú s'atreveix a dir que el nen o la nena farà la comunió i no farem festa i llavors no la fan", ha dit. Aquesta circumstància, segons ell, es dóna més en la segona comunió, la qual cada vegada tendeix a perdre's.

Va comparar algunes comunions amb petits casaments. De les noces va apuntar que "a partir de la crisi econòmica han baixat en picat". Les causes són les mateixes que les comunions i el fet que moltes famílies consideren els casaments per l'església com a celebracions més clàssiques, amb vestits blancs i un gran nombre de convidats.

En contra, veuen més senzills els casaments pel civil. En canvi el comerç considerà que els casaments de luxe han copiat al model nord-americà d'una gran festa a l'aire lliure.