Fins ara, als serveis de perruqueria, dentista, funerària i cinema s'hi aplicava l'IVA de caràcter reduït, és a dir, un 8% sobre el preu. Tot i així, recentment el govern del PP ha decidit retirar-los el dret a l'IVA reduït, i a partir de l'1 de setembre s'hi aplicarà l'impost general, el 21% sobre el preu del servei.

"El nostre sentiment és d'indignació i impotència", explica la presidenta del Gremi Provincial Gironí, Pilar Auguet, i és que han hagut de contractar una advocada política perquè estudiï si s'hi pot fer alguna cosa dins el marc legal, encara que tot apunti a que no. L'any 1999, el B.O.E. del 30-12-1999, firmada pel president Aznar, considerava que aquests serveis havien de tenir impost reduït, i 13 anys després, el següent president del PP ha corregit les paraules d'Aznar considerant que aquests serveis són un luxe, però "no han donat una raó que justifiqui la decisió".

Davant d'això, el Gremi Provincial està buscant altres alternatives per conscienciar a l'executiu espanyol del mal que farà aquesta mesura al sector. Així, el proper dilluns 23 de juliol, al cente cultural La Mercè, s'hi ha convocat una assemblea on es preveu recollir les firmes de tots els perruquers de les comarques per manifestar la seva disconformitat envers la pujada de l'impost. Tanmateix la resta de gremis de perruquers de Catalunya estan buscant la unió per ser una sola veu forta davant de l'Estat. "En principi estem buscant dirigir-nos directament cap al Govern Espanyol", explica Pilar Auguet, "tot i així, no desestimem la resta de canals: si cal que anem a buscar als sindicats, als partits polítics, que organitzar manifestacions o que fem una vaga, ho farem". D'altra banda, també estan buscant la unió amb la resta de pimes, i segueixen en relació amb la Federació Espanyola de Perruquers, que ja ha començat a batallar.

"El que no voldria sota cap concepte és que el client en quedés afectat", segueix explicant la presidenta, però per altra banda admet que, per una perruqueria, assumir el 13% de diferència que suposa l'augment és inviable. "No és només pel fet d'haver d'assumir aquesta diferència, sino perquè també han pujat l'aigua i la llum, que són els elements bàsics per exercir el nostre ofici", i si a això s'hi suma la reducció de poder adquisitiu general de tots els ciutadans, el manteniment de la majoria de perruqueries queda greument atacat. El Gremi, desde Barcelona, ha anunciat que la mesura suposarà el tancament d'entre un 30% i un 40% de perruqueries, "i les que quedin obertes suposaran un luxe, tot el contrari del que voldríem els perruquers", explica Auguet. En aquesta mateixa línea, la presidenta explica que troba paradoxal que en la societat d'avui, on la imatge s'ha de cuidar minuciosament, l'executiu elegit per aquesta societat posi pals a les rodes als qui es dediquen a cuidar la imatge dels altres. A això cal afegir-hi també la repercussió social que tindrà una pujada d'aquest caràcter. "En una època", explica la presidenta del Gremi, "el primer que es feia davant d'una depressió era enviar l'afectat a la perruqueria", ja que, a més d'alegrar-li la imatge, la perruqueria és un centre on es potencien les relacions ?socials entre la gent del barri. També és així als bars i als restaurants, "però al sector de la restauració no l'han tocat". Auguet paralelitza que si envers la pujada d'IVA a les perruqueries es podria al·legar que la gent pot tallar-se el cabell a casa, "em sembla que la gent també podria fer-se el menjar a casa".