La Coordinadora d'ONG solidàries de les comarques gironines va denunciar que el Govern està portant a terme "un desmantellament gradual" del sector i que se les aboca a un carreró sense sortida. La plataforma, que agrupa unes 70 entitats del territori, va criticar que encara no ha rebut ni un cèntim dels 119.000 euros que la Generalitat els havia promès per a aquest 2012, i van assegurar que fa un any que es veuen obligats a viure dels seus estalvis. La Coordinadora va avançar que, si la situació no millora, hi haurà ONG que pràcticament desapareixeran, perquè es veuran obligades a abandonar les activitats al territori i mantenir només una estructura mínima, gairebé presencial.

La Coordinadora va lamentar que, durant aquesta darrera legislatura, el Govern ha donat un gir copernicà a les polítiques de cooperació. D'entrada, perquè el pressupost destinat a l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, des del 2010 i fins ara, s'ha reduït en quatre cinquenes parts (passant de 49 a 10 milions d'euros). La plataforma també va denunciar que aquest 2012 la Generalitat hagi anul·lat una convocatòria de subvencions destinades a entitats. Per contra, però, la Coordinadora d'ONG va criticar que s'hagin mantingut les ajudes per aquells projectes de cooperació lligats a interessos empresarials.

"És a dir, que a la zona de l'Atles, en comptes de construir carreteres per trencar l'aïllament de petites comunitats, ara s'impulsaran aquelles que connectin polígons", va subratllar el secretari de la Coordinadora, Lluís Puigdemont. I va afegir: "O en comptes de foradar un pou d'aigua als Andes, ara s'aixecaran potabilitzadores lligades a complexos hotelers amb capital català".

La Coordinadora assegura que fa un any que viuen d'estalvis i que, de moment, no veuen sortida a la situació. Una situació que s'agreuja si es té en compte que, dels 119.000 euros que la Generalitat els havia de transferir aquest 2012, encara no han vist ni un cèntim. El president de la plataforma, Rafel Villena, va assegurar que l'aportació del Govern suposa gran part del seu pressupost anual. La resta -uns 40.000 euros- provenen d'ajuntaments i de la Diputació. "Sabem que la situació econòmica és difícil, però també veiem que no hi ha voluntat política per ajudar-nos", va lamentar Villena. "De moment, el Govern no deixa el sector amb garanties mínimes de continuïtat", va afegir.

L'alternativa, els crèdits

La Coordinadora també denuncia que l'única solució que els dóna la Generalitat, ara per ara, és que contractin crèdits. En concret, la fórmula que se'ls posa sobre la taula és la que es coneix com a "endossament" (i que suposaria traslladar el crèdit a una empresa o fundació). Villena, però, va assegurar que aquesta és una solució "dèspota", perquè tan sols d'interessos els obligaria a pagar entre 6.000 i 7.000 euros. "A més, suposa injectar diners públics a la banca i posar en risc el nostre patrimoni", va precisar Lluís Puigdemont. Davant aquesta situació, la plataforma alerta que hi haurà ONG que es veuran abocades a desaparèixer. "És evident que alguna entitat pot haver d'arribar a optar per aquesta sortida", va indicar el secretari de la plataforma d'ONG solidàries.