La Catalunya Nord i Sud intenten unir l'espai transfronterer perquè els ciutadans circulin, estuduiïn passegin o comprin oblidant-se de les fronteres. El TAV s'ha erigit com el transport que permetrà en mitja hora, de mitjana, situar-se a Perpinyà o Girona, o en quaranta minuts a Barcelona. Al cor de la població francesa, que Dalí ja va batejar com el Centre del Món, hi ha l'estació d'aquest nou tren, on avui s'hi situa un gran centre comercial batetjat tal com va fer-ho el pintor català. Per aquestes festes, empreses gironines, entitats i fins i tot el Museu del Jo?guet de Figueres hi seran presents en un nou intent per acostar els catalans del nord i del sud.

L'emblemàtica estació ferroviària francesa va ser decorada pel propi Salvador Dalí en el seu interior, que va definir com "el centre còsmic de l'univers". En els darrers anys ha sofert una important transformació amb l'arribada del TAV.

L'estudi L35 va dissenyar la transformació aquesta gran àrea nova de centralitat , un complex amb usos mixtos (l'estació del TAV, una d'autobusos, un centre comercial, oficines i dos hotels). L'objectiu era convertir la nova estació en un pol internacional de desenvolupament urbà i nou motor econòmic de la ciutat, com expliquen ells mateixos. Grans façanes amb vitralls de colors, del vermell al blau, taronja, grocs diversos, verds i blaus donen un efecte dinàmic al llarg dels 400 metres de longitud de l'edifici.

I al seu interior s'espera omplir del trànsit de passatgers i fer visible la relació entre les dues Catalunyes.

Des de fa un any hi funciona el centre comercial que per aquestes festes ha dedicat 24 jornades, fins al 24 de desembre, a un gran ventall d'activitats i ha recreat petits racons catalans, al centre de Perpinyà. Nord i sud s'exposen, per exemple, en cinc vitrines de Nadal on diferents empreses mostren el seu producte.

El Museu del Joguet i Dalí

En aquest espai hi és present el Museu del Joguet de Figueres, que ha decorat dues de les cinc vitrines. El director del Museu, Josep Maria Joan Rosa, ha explicat que "enguany celebrem 30 anys del Museu i les dues vitrines ens han permès mostrar, d'una banda, la memòria general sobre els jocs i, de l'altra, atès que estem a l'estació que Dalí va batejar com El centre del món, un apartat que el nostre Museu també exposa: "Els 20 primers anys de Salvador Dalí"". Però no són els únics catalans del sud presents al nord. El Castell de Peralada, entre altres empreses de productes d'alimentació, va ser present a la inauguració i repetirà el 21 de desembre amb motiu de la "Journée Petillante" mostrant els productes. La programació inclou, per exemple, el 13 de desembre de deu del matí a set de la tarda al Mercat de Nadal Sud Català a l'espai Dalí, una exposició dels millors productors del territori català que oferiran des de formatges, olives o turrons, a xocolata o aloe vera.

D'altra banda, s'ha volgut ser solidari amb els afectats de l'incendi del 22 de juliol a l'Alt Empordà i es recolliran fons per a la recuperació dels camins afectats. S'han organitzat concursos, venda d'avets de Nadal, una urna solidària, entre altres. Els fons es destinaran a l'associació Albera Viva/Apnac. Per això, durant aquets dies s'ha comptat amb la presència de membres d'aquesta entitat.

Els organitzadors de les jornades d'activitats de Nadal conviden a participar en les nombroses iniciatives de música, gastronomia o cultura, com una "bona excusa per visitar la capital del Rosselló amb TAV des de Figueres, que us deixarà al Centre del Món mateix, o amb cotxe a només 35 minuts de la capital de l'Alt Empordà".