Tornar a la normalitat com més aviat millor. Aquest és l'objectiu que es proposa el president accidental de la Diputació , Miquel Noguer. El també alcalde de Banyoles va assegurar que vol que la institució surti del "punt de mira" i que "torni a ser coneguda per la feina que es fa en favor dels ajuntaments". Noguer va assumir ahir al migdia el càrrec després que Jaume Torramadé tractés amb ell diversos aspectes pendents.

La Diputació es despertava ahir amb la intenció de viure un canvi. Però res no feia especialment notori el suposat trasbals que s'havia anunciat el dia abans. El secretari de la corporació anava d'un edifici a un altre per consultar els assumptes a tractar. Els grups provincials, en major nombre els membres de CiU i ERC, van tornar com cada dimarts als despatxos. És el dia instaurat per tractar temes, així com per les sessions plenàries.

Miquel Noguer va admetre que fins i tot ja havia tractat del tema dels pressupostos i que estan preparant el ple de la setmana vinent. "Amb absoluta normalitat", va insistir. Des d'Esquerra republicana es va concretar que tenien una trobada prevista amb el nou màxim responsable.

El mateix president en funcions es va negar a parlar de Jaume Torramadé com una persona cessada o apartada. "És el president, com si estigués de vacances", va advertir. Ell havia sabut que el ?substituiria un parell de dies abans, encara que no es va confirmar del cert fins gairebé ahir al matí, quan ja es va fer públic que renunciaria a la presidència.

Va recordar que "això ja ho hem fet altres vegades quan marxa", va indicar. Noguer no oblida quines són les causes legals que permeten el seu relleu temporal: o bé, malaltia; o bé, absència.

I en el segon supòsit, Miquel Noguer considera que Jaume Torramadé només s'aparta per protegir la institució que en les darreres setmanes "no ha estat en el punt de mira pel que toca". En aquest sentit, va "instar a tots els diputats i diputades, els treballadors i les treballadores a seguir amb el bon servei que s'està fent en favor dels ajuntaments i, en definitiva, també dels ciutadans de cada municipi de Girona".

Cap vicepresident destaca

El mateix Noguer va remarcar ahir que no existeix una vicepresidència primera i que, per tant, la decisió que sigui ell mateix el ?substitut no obeeix a cap qüestió política. "Que no es vulgui veure res de res", va sentenciar.

L'explicació és molt senzilla: quan CiU ha governat amb majoria absoluta les quatre vicepresidències s'han considerat per igual. Així en els períodes de descans, com a l'estiu, es poden articular diverses fórmules per substituir el president. "En el cartipàs no apareix cap ordre de vicepresidències i això ens permet rotar", va assenyalar Noguer, que va afegir que ja havia estat president accidental en altres ocasions durant aquest mandat, "quan el president ha estat de vacances o de viatge".

L'alcalde de Banyoles va assegurar que no s'ha plantejat en cap moment quants dies estarà al capdavant de la institució provincial i va concretar que "com més aviat es resolguin tots els temes millor per a la institució". Amb això també va voler descartar cap possible conversa pendent entre Unió Democràtica i Convergència Democràtica per veure qui se'n fa càrrec de manera definitiva.