Dos veïns i una entitat mercantil han interposat un recurs contenciós administratiu davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra l'aprovació definitiva del POUM de Palau-saverdera per part de la Comisisió Territorial d'Urbanisme de Girona. El motiu és que durant el procés d'elaboració asseguren que se'ls va "menystenir" i ignorar amb una proposta urbanística per construir una dotzena de cases en un sòl a tocar la carretera. Ara han decidit pressionar l'alcalde a "comportar-se com una administració" i diuen que analitzaran a fons el planejament per detectar qualsevol il·legalitat o irregularitat que hi pugui haver, començant per la legalització del Sun Village. L'alcalde, Narcís Deusedas, assegura que se'ls va atendre i que la proposta que presentaven la comissió d'Urbanisme va considerar que no era viable.

Els terrenys propietats dels demandants estan situats a peu de carretera a la sortida de Palau en direcció a Vilajuïga. Es tracta d'olivars que abans d'elaborar el POUM no eren urbanitzables. L'advocat dels demandants, Joaquim Oliva, ha explicat que es proposava a l'Ajuntament un polígon d'actuació de sòl residencial on es permetia construir una dotzena de vivendes de qualitat unifamiliars. El 50% dels terrenys se cedien a l'Auntament. Per Oliva "era una zona urbanística molt bona des del punt de vista que és fàcil urbanitzar, i continuga a la zona de serveis municipals". En la redacció del POUM es van considerar els terrenys d'equipaments i es compensava els propietaris amb sòl a un altre lloc, dalt la muntanya. "Ho va enviar a Urbanisme perquè ho aprovés i no s'han contestat mai les al·legacion presentades i els intents del nostre equip d'arquitectes que va fer l'avantprojecte del polígon per intentar parlar amb aquest ?senyor" no haurien servit per res. Això va molestar els veïns que a través de l'advocat ara han decidit impugnar el POUM "davant d'aquesta manca de tacte i educació per part de l'alcalde i de l'Ajuntament".

De moment s'ha interposat el recurs contenciós que s'espera que s'admeti a tràmit. Serà llavors quan detallaran els motius de la demanda que s'està preparant. L'advocat ha informat que "s'estudiarà a fons el document per detectar totes les il·legalitats o irregularitats tant de fons com processals per anul·lar el POUM i obligar l'Ajuntament a seure, negociar i comportar-se com una administració". Els demandants sospiten que és possible trobar punts foscos en aquest document. Un dels primers temes que diuen que s'estudiarà és el Sun Village, els immobles que un tribunal va ordenar enderrocar perquè es van construir en un sòl que no estava qualificat per construir-hi vivendes residencials. El POUM ha regularitzat la situació però estudiaran si això és legal. "Farem una lectura exaustiva del POUM, de les persones propietàries de cada un dels terrenys, de la relació amb l'alcalde i l'Ajuntament, si es dóna més aprofitament en uns polígons que ens altres...", diu l'advocat.

Entenen que "no es pot acceptar de cap de les maneres que després de fer una proposta que equilibra l'interès públic i el privat i que no hi ha hagut possibilitat de diàleg" se'ls compensi "amb unes parcel.les a l'altra punta de poble".

Els afectats esperen que l'Ajuntament reaccioni davant la presentació del contenciós.

L'alcalde de Palau, Narcís Deusedas, va informar ahir que encara no en tenia coneixement. Deusedas ha explicat que es va estar parlant amb aquestes persones de la proposta però que el que demanen "no era possible, ho vam parlar amb Urbanisme i ens va dir que no era possible el que ells demanaven". L'alcalde nega que en cap moment se'ls tractes malament ni que no es tinguessin en compte les peticions. Respecte la demanda o la possibilitat que puguin trobar irregularitats assegura que "no els preocupa" perquè entenen que s'ha fet tot seguint la legalitat.

El POUM va rebre el vistplau definitiu per part de la Comissió Territorial d'Urbanisme el febrer de 2012.