Entrar a les aules d'una escola diferent, veure de quina manera es treballa, apreciar de quina manera es pot millorar i quines experiències es poden intercanviar. És el que han pogut fer tres professores de la població portuguesa de Moita, que han pogut viure aquesta setmana el dia a dia de l'escola de Bordils en el marc del programa Comenius Regio de la Unió Europea, a través del qual els centres de les dues poblacions desenvolupen un projecte de creació fotogràfica i cinematogràfica per descobrir paisatges i entorns nous.

"Descobrint i construint el patrimoni local i europeu a través de la creació audiovisual. Un model de cooperació entre l'escola i el municipi per la cultura, el coneixement i la cohesió social". Aquest és el títol del programa de cooperació de dos anys que van firmar l'Escola de Bordils i l'agrupació d'Escolas José Alfonso de Moita, juntament amb les associacions A Bao A Qu i Os Filhos de Lumière.

Dins d'aquest projecte, i a través d'un blog, els alumnes dels centres de les dues poblacions pengen imatges i vídeos del seu entorn, per donar a conèixer el seu país, els seus paisatges, el lloc on viuen. Segons explicava la directora de l'escola de Bordils, Carme Congost, aquest nou programa ha suposat un incentiu més per als alumnes, i va remarcar que a través d'aquest espai no només es dóna importància a les imatges i els vídeos que es fan, sinó que al darrera hi ha tot un treball que es fa a les aules i una espai rellevant per a l'expressió lingüística, entenent el blog com un espai d'expressió.

Paral·lelament, els alumnes bordilencs de sisè de primària es troben en una setmana important del projecte "Cinema en curs", ja que aquests dies, amb l'ajuda d'una professional del món del cinema estan elaborant el guió del curtmetratge que hauran de rodar a finals d'abril. Un producte final que quedarà englobat dins la categoria de "distàncies", la que s'ha triat per aquest any, en el que hi ha poca rellevància pel diàleg i els actors, i més protagonisme pel contingut i l'expressió de la imatge.

Aprofitant aquesta circumstància, dilluns i dimarts l'escola de Bordils va rebre la visita de les professores de tres escoles diferents de Moita, que van poder visitar les aules mentre els nens i nenes treballaven. Durant la jornada d'ahir, el Director dels Serveis Ter ritorials d'Ensenyament a Girona, Albert Bayot, també va visitar el centre per conèixer de més a prop aquestes experiències. Bayot va destacar la importància del fet que els centres puguin adaptar la base del currículum escolar a la seva mesura, i no cenyir-se només al contingut dels llibres.

En el cas concret de Bordils, el Director Territorial va destacar l'aposta pel món audiovisual, recordant que és un àmbit amb el qual els nens i nenes estan molt en contacte, i al que fins ara no s'ha donat gaire importància en l'ensenyament escolar.

L'escola de Bordils participa al programa "Cinema en curs" des de 2005-2006, i des d'aleshores tots les classes de l'escola han fet molts projectes compartits, entre els que destaca la pel·lícula del 75è aniversari de l'escola, titulat "Elogi de l'escola". Aquest any, tot i que el projecte del curtmetratge és tan sols per als alumnes de sisè, l'ensenyament audiovisual s'ha continuat potenciant amb el conveni amb Moita i fins i tot amb el projecte de Petit Cinema per als nens i nenes de P3, P4 i P5.