La Federació de Bancs d'Aliments de Catalunya dóna avui el tret de sortida a una marató de recollida dels aliments, amb el lema "La fam no fa vacances", que s'allargarà tot el juny amb l'objectiu d'omplir les prestatgeries per poder respondre a una demanda cada cop més gran i compensar el retard en l'arribada dels excedents alimentaris de la Unió Europea.

A les comarques de Girona, igual que a la resta de Catalunya, el Banc dels Aliments ha animat entitats i associacions, empreses, escoles, clubs esportius i organitzacions de tota mena a recollir aliments en qualsevol acte que realitzin al llarg del juny. La crida continua oberta -els interessats a col·laborar es poden adreçar al Banc dels Aliments, que els facilitarà el material de la campanya per recollir productes- però ja ha obtingut una resposta positiva, que es veurà aquest mateix cap de setmana amb un punt de recollida d'aliments a la Fira Temàtica del Mar de l'Estació Nàutica de Roses. I ja ahir, una empresa va programar un concert solidari de l'Orquestra de Cambra de l'Empordà, a l'espai Caixa de Girona.

A més, del 13 al 21 de juny, els catorze centres d'atenció primària de l'Alt Empordà integrats a Albera Salut recolliran aliments. Per al proper dia 16, un grup d'aficionats a les motos promou una recaptació a tot l'Estat, que a Girona es realitzarà a Lloret de Mar. El Consell esportiu del Baix Empordà farà el mateix en les cloendes de les diferents competicions obertes; així com també el Centre Esportiu Vedruna, en el transcurs de la seva festa de final de curs i en el sopar de cloenda amb pares i alumnes, ja que aquests últims aportaran aliments en comptes de pagar el tiquet. El Col·legi de Periodistes de Girona també recollirà productes bàsics en les activitats que s'organitzin a la seva seu aquest mes; igual que una associació de mares i pares d'alumnes de Blanes en la festa de final de curs, una botiga de comestibles de l'Estartit o diverses empreses, que fan campanya entre els seus treballadors.

La vicepresidenta del Banc dels Aliments i responsable de campanyes com aquesta, Glòria Alzamora, va destacar que aquesta és la primera experiència de "La fam no fa vacances", que s'afegeix al Gran Recapte del novembre i que pot suplir una iniciativa estrenada l'any passat a la Costa Brava -restringida al juliol i a alguns municipis- perquè serien massa properes en el calendari i la nova implica tota la demarcació.

Bona resposta gironina

Glòria Alzamora va ressaltar la necessitat de promoure campanyes perquè "a Girona, la quantitat de beneficiaris continua augmentat d'una manera important i la manera de recaptar recursos cada vegada s'escurça més". La vicepresidenta va explicar que bona part dels productes provenien dels excedents de la UE, però va lamentar que "en els últims dos o tres anys han anat a menys i cal buscar noves vies per captar aliments". En les iniciatives promogudes pel Banc dels Aliments, Alzamora va remarcar que "a Girona, de moment la gent respon"; ara bé, ella mateixa va apuntar que si bé les empreses del sector agroalimentari eren una part important a la demarcació, sobretot per excedents de sobreproducció, "cada vegada s'ha anat aprimant més perquè tenen més cura en ajustar la producció". La responsable del Banc dels Aliments a Girona va explicar que a cada col·laborador se li assignarà una entitat benèfica de la seva zona, perquè "hem procurat que tot es quedi allà on es recull".