Un estudi sobre la prostitució revela que els joves francesos veuen la Jonquera com una mena de "dutty free, on tot s'hi val". El Consell General dels Pirineus-Orientals i la Regió Llenguadoc Rosselló han encarregat l'estudi per conèixer quines repercussions té sobre la sexualitat dels joves francesos quan se'n van fins a l'espai català transfonterer per obtenir serveis sexuals.

L'estudi l'ha elaborat l'Institut Català de Recerca i Ciències Socials (ICRESS) de la Universitat de Perpinyà i posa de relleu l'impacte que té la prostitució a costat i costat de la frontera. Per aques motiu, s'han entrevistat no només joves entre 17 i 35 anys de l'àrea dels Pirineus Orientals sinó també a la banda espanyola, treballadors socials, forces de l'ordre i metges, entre d'altres.

El que constata l'estudi és que la Jonquera, després de ser un espai duaner, va reorientar la seva activitat i la prostitució s'hi va assentar. De fet, segons la diputada Ségolène Neuville i membre de la delegació sobre l'equitat entre homes i dones, el primer que es veu és que els francesos "són considerats els clients potencials dels bordells". En l'estudi, tal i com recull el rotatiu l'Independant, hi ha molts testimonis que expliquen com se'ls tracta en arribar a la localitat empordanesa. Un dels testimonis explica que una vegada quan estava amb uns amics, en el mig del carrer van veure un cotxe francès que se'ls apropava i demanava: "bar, hotel i prostitutes". De la banda espanyola, relaten que a la Jonquera el que s'hi troben és "turisme sexual" i afirmen que saben que "hi ha bons clients francesos que vénen fins aquí i hi passen el cap de setmana. No sé pas què li diuen a la seva dona".

A banda de la prostitució, l'estudi també relata que a la zona hi ha tràfic de drogues i que això, fa augmentar la sensació d'inseguretat. Però això, no només passa amb la gent que passa algun dia al municipi sinó els qui hi viuen. I és que també afecta, segons conclouen els experts que han elaborat el text, que les dones que hi viuen també se senten avergonyides perquè se'ls confon amb prostitutes i que la gent se les mira de dalt a baix i se les aborda.

Pel que fa als joves francesos, el què tenen clar és que la Jonquera, on hi ha per exemple clubs com el Paradise o el Dallas, no és un espai que sigui ni França ni Espanya. Sinó que és un lloc on se senten "lliures". De fet, en aquest poble el que van a fer és a "demostrar que són homes". Una cosa que no passa d'ara, sinó que segons l'estudi va de generació en generació i fins i tot alguns francesos que parlen de la Jonquera, saben noms dels clubs, el que costen, entre d'altres i en canvi, mai han estat al poble fronterer.

Quant a la virilitat, algun testimoni explica anècdotes com ara haver anat en grup fins a la Jonquera i com se'n burla tothom si un jove no entra al club. Les noies franceses, en canvi, relaten que els seus companys els parlen dels ritus i que ells tenen por que se les comparin amb les noies amb qui tenen trobades sexuals a la Jonquera. I expliquen que els nois els diuen que van allà però que elles seran les mares dels seus fills i que en canvi que les prostitutes de la Jonquera "són brutes".

Tota aquesta cultura de la prostitució, segons l'estudi, provoca un impacte sobre la sexualitat i la visió de les relacions que tenen els joves francesos. I a més, descriuen la prostituta sense la realitat que hi ha darrere, conclou.