L'hospital Trueta invertirà prop d'1,3 milions d'euros en un nou sistema de cogeneració d'energia amb l'objectiu d'estalviar i contribuïr amb el medi ambient. Segons va informar l'Institut Català de la Salut (ICS) en un comunicat, el centre sanitari està actualment en procés de licitació per adquirir el nou sistema i substituïr l'actual, que data de 1998. L'ICS calcula que el cost de l'obra s'amortitzarà al cap d'aproximadament cinc anys.

La cogeneració consisteix a cremar una única vegada un combustible fòssil (gas natural), per tal d'obtenir dos nivells distints d'energia. D'una banda, hi ha la generació d'electricitat, que serà destinada a l'autoconsum de l'hospital, i de l'altra, l'aprofitament de calor útil per produir vapor per a esterilització, calefacció i aigua calenta sanitària.

També es destinarà l'excedent tèrmic per fer fred a través del sistema d'absorció, cosa que evitarà el consum d'electricitat que habitualment es destina a la climatització a través del sistema de compressió elèctrica.

Els beneficis d'una planta de cogeneració no rauen només en l'estalvi de l'energia primària, sinó en el gran valor que ofereix per millorar la qualitat del subministrament elèctric, l'ICS també afirma que és un sistema de generació distribuïda.

La cogeneració permet l'hospital mantenir-se en illa, situació gràcies a la qual no l'afecten les pertorbacions de la xarxa elèctrica, com ara, els possibles talls de llum. D'aquesta manera, l'hospital no queda mai sense subministrament quan el corrent elèctric s'anul·la per alguna circumstància.

En definitiva, la cogeneració suposa un gran pas endavant per garantir el subministrament d'energia, augmentar la independència exterior (disminuir les importacions) i preservar el medi ambient.

Gran aposta

L'Institut Català de la Salut (ICS) ha executat la construcció de la nova planta de cogeneració d'energia a l'Hospital Universitari Vall d'Hebron. El nou equipament, que substitueix el que va quedar malmès en l'incendi de l'any 2007, permetrà un estalvi anual aproximat d'1,2 milions d'euros en la factura elèctrica de l'hospital.

L'hospital Universitari Vall d'Hebron té una llarga tradició en l'àmbit de la cogeneració. L'any 1991, s'hi va construir la primera central elèctrica amb aquest sistema. Actualment, el centre hospitalari més gran de Catalunya genera una factura total d'uns 6,6 milions d'euros l'any, dels quals 2,5 són de gas natural.