Comprar un envàs de plàstic, pagar uns cèntims de més en el moment de la compra i posteriorment retornar l'envàs per recuperar aquells diners de més que s'havien abonat. Aquest és un sistema que en altres països d'Europa com Alemanya i Dinamarca ja està molt extès, però que a Catalunya tot just es comença a contemplar. Cadaqués ha acollit en les darreres setmanes una prova pilot d'aquest sistema de retorn que compta amb dues vessants: el retorn físic de l'envàs a l'establiment on s'ha comprat, o una màquina on es pot dipositar i que retorna el canvi.

Aquesta és tot just una de les primeres experiències que s'han dut a terme en el territori català. S'ha dut a terme a Cadaqués, un municipi relativament aïllat, amb una força important del comerç i del local, unes característiques necessàries per un sistema que si s'acaba implantant s'ha de desenvolupar a tot el territori. "Ho veiem bé, però no ens ho podem plantejar com a Ajuntament, sinó que s'ha de fer a tot Catalunya", explicava fa uns dies Gerard Fernández, alcalde de Celrà, municipi que es va interessar pel funcionament del sistema a través d'una visita. El motiu, segons exposava, és que hi hauria molts casos de gent que compraria i recolliria envasos en altres municipis per anar-los a retornar a la població que aplica el sistema per treure un petit benefici.

Recuperar el màxim possible

Des de l'Agència Catalana de Residus, de moment, totes les portes estan obertes. "Tenim l'objectiu de recuperar el màxim de material possible, d'impulsar la reutilització. Hem de marcar uns objectius. Ara, amb quin sistema? De moment està en mans de fabricants i en el futur veurem", exposava el director, Josep Maria Tost.

Segons explicava, hi ha dos grans models, que són aquest i el del contenidor groc, que és el que està més extès a dia d'avui. Tot i afirmar que no són incompatibles i que hi ha espai per a la millora en els dos casos, Tost va afirmar que el sistema de retorn d'envasos és "un model que té èxit a molts països i que s'ha d'analitzar". Alhora, també incidia en el fet que no es pot fer tan sols a nivell municipal. "Ha de ser a nivell nacional o estatal. S'ha fet una prova, cal avaluar temes logístics, de costos i què implica pel ciutadà. Tot dóna moltes voltes i una cosa que ara és complexa pot ser senzilla d'aquí un temps". Tost va afirmar que a dia d'avui s'ha entrat en una fase de reflexió per determinar quin és el model de futur, i que al cap i a la fi, l'objectiu és recuperar el màxim de materials. "Europa és un territori amb poques matèries primes, hi ha molta importació. Aprofitar els materials és clau", va concloure.

Per la seva banda, l'alcalde de Cadaqués, Joan Figueras, va valorar positivament la prova pilot que s'ha dut a terme durant les darreres setmanes al municipi, i tot i que no va donar xifres concretes, sí que va confirmar que s'ha aconseguit doblar la quantitat de material reciclat. "La valoració és positiva en tres aspectes. Ha crescut la conscienciació de la població que les coses s'han de reciclar i no llançar-les on no toca; el poble s'ha vist més net; i els resultats de la prova han estat positius", destacava el batlle. Figueras va afirmar que es van decidir a acollir la prova per consideraven que Cadaqués reunia totes les condicions per fer-ho, i perquè "la marca Cadaqués enganxa".

A partir d'ara, l'Agència de Residus valorarà els resultats de la prova i mantindrà la porta oberta al sistema, a la recerca d'un mètode que ajudi a pujar els percentatges del reciclatge a Catalunya.