El centre d'Olot estarà vigilat de manera permanent per càmeres de seguretat a partir del dia 4 de setembre, uns dies abans de l'inici de les Festes del Tura (6 al 10 de setembre). Segons ha explicat Josep Ferrés (regidor d'Innovació i Atenció al Ciutadà per CiU-Reagrupament), l'Ajuntament ha satisfet els requisits del Departament d'Interior per garantir la privacitat de les persones. És a dir, la vigilància no tindrà cap més finalitat d'ús que els de la detecció, correcció i sanció de les conductes irregulars i molestes per la majoria dels ciutadans: "Els conductors que s'endinsen al centre per dreceres i hi circulen en horari limitat als vianants o els grups de ciclistes que no respecten els senyals ni els horaris". va enumerar en tant que exemples.

El control de les càmeres estarà centralitzat a la comissària de la Policia Municipal. La disposició permetrà una intervenció més ràpida dels agents i també una proporció entre les unitats dirigides a una intervenció i la magnitud del fet.

La gravació de les imatges contribuirà a la clarificació d'esdeveniments greus, poc habituals a Olot, però que en ocasions puntuals n'hi hagut. Fins a la posada en servei del nou sistema de videovigilància, les úniques gravacions que podien servir en els processos de recollida de proves per procediments judicial d'importància eren les imatges gravades per les càmeres de bancs i de comerços i que estan dirigides a les façanes dels establiments. "Es necessitava -ha opinat Ferrés- molta sort".

La posada en servei de les càmeres haurà estat possible gràcies al desplegament de la fibra òptica entre els edificis públics. En el decurs d'aquests dies s'acabat la connexió entre l'Ajuntament i el Teatre Principal i ara es treballa a la Biblioteca Marià Vayreda.

La més gran capacitat i rapidesa de la fibra òptica, segons Ferrés, a més de la seguretat proporcionada per les càmeres, tindrà d'altres resultats. "Un millor rendiment -ha assenyalat- del control remot dels semàfors".

Ha concretat que la fibra òptica agilitzarà la regularització de les fases de temps de pas de vianants o de vehicles a les cruïlles marcades per semàfors.

Un altre avantatge estarà en els controls electrònics de pujada i baixada de les pilones disposades per possibilitar el pas dels vehicles dels veïns i evitar que els altres cotxes tinguin accés. Amb la fibra òptica es prevei que les ordres dels comandaments a distància siguin més efectives.