Ahir van acabar 640 dies de captiveri per a la cooperant de Palafrugell Montserrat Mone Serra i la seva companya a l'organització no governamental Metges Sense Fronteres, la madrilenya Blanca Thiebaut. Una odissea que s'ha allargat 21 mesos, assolint un rècord gens desitjable: convertir-se en el segrest més llarg de ciutadans de l'Estat.

Tot va començar el 13 d'octubre de 2011, quan un grup armat va assaltar el campament de refugiats somalís de Dadaab, situat al nord-est de Kenya, on les dues cooperants treballaven en la construcció d'un dispensari mèdic. A dos quarts de 2 del migdia, hora l0cal, els insurgents van interceptar el cotxe en el qual viatjaven Serra i Thiebaut, que circulava per una àrea que es troba a tan sols cent quilòmetres de la frontera amb Somàlia -país on es dóna per fet que han estat retingudes-. Durant l'atac, es van disparar trets i el conductor del vehicle va resultar ferit.

Gairebé dos anys després d'aquests fets, no n'ha transcendit cap més i les notícies s'han limitat a un parell de comunicats emesos pel Govern espanyol confirmant l'existència de proves de vida de les segrestades; el mateix sentit en el qual es va manifestar Metges Sense Fronteres, amb motiu del primer aniversari de la retenció. L'última informació sobre aquesta qüestió data del 15 de febrer de 2012, quan el ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, va assegurar que el seu govern havia rebut una prova de vida dels quatre cooperants espanyols que el 2011 van ser segrestats a Somàlia; una prova que el polític no va concretar per no interferir en les gestions en pro de l'alliberament -tal com va manifestar en el seu moment.

Fruit de la casualitat o no, l'inici del segrest i la seva resolució -almenys pública- han coincidit en el dia de la setmana: dijous. L'acció d'aquell 13 d'octubre de fa dos anys es va atribuir a la milícia radical Al-Shabaab, vinculada a la xarxa terrorista Al-Qaeda; i que, quatre dies després, va emetre un comunicat negant estar-hi involucrada. Des de llavors, no s'ha produït cap confirmació ni desmentiment oficial al respecte.

Quatre segrestos en un mes

La discreció ha marcat el segrest de Montserrat Serra i Blanca Thiebaut, tant pel que fa a l'ONG a la qual pertanyien -i l'única sense protecció privada en aquella zona d'Àfrica- com a les administracions catalana i espanyola i les famílies de les víctimes. Els gairebé 2 anys del seu segrest supera, amb escreix, els 9 mesos que els integrants de Barcelona Acció Solidària Albert Vilalta i Roque Pascual van estar retinguts a Mauritània. El de les cooperants de Palafrugell i Madrid va ser l'últim de quatre segrestos a Kenya en poc més d'un mes, que van afetar un altre treballador humanitari del campament de Dadaab, una ciutadana francesa i una altra de britànica.