Andrei Petrov, el presumpte cervell d'una trama de blanqueig de diner de la màfia russa a Lloret, va negar ahir que rebés un tracte de favor per part de l'exalcalde Xavier Crespo i va acusar a la Guàrdia Civil de pressionar-lo perquè incriminés al diputat autonòmic de CiU. Petrov, que va ser traslladat a Barcelona des de la presó del Puerto de Santa María (Cadis), va ser interrogat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) durant més de tres hores per la magistrada que investiga la presumpta vinculació de l'exalcalde de Lloret i diputat autonòmic de CiU, Xavier Crespo, amb la màfia russa.

La magistrada Maria Eugènia Alegret intenta aclarir si aquest adinerat empresari rus, que va començar venent xurros a Lloret, va fer regals i obsequis a Crespo i va patrocinar equips esportius locals a canvi de bonificacions dels impostos municipals i beneficis en les seves activitats empresarials.

Fonts judicials van explicar que durant la seva declaració Petrov va demanar a la magistrada que "dedueixi testimoni per obstrucció a la justícia" d'un guàrdia civil anomenat Diego que va ser qui, segons va dir, li va aconsellar el que havia de declarar contra Crespo i que ho va fer quan va ser detingut i traslladat a Madrid i els agents el van ficar "en una casa amb les portes de fusta en un poble pròxim a Madrid". Les mateixes fonts van afirmar que Petrov, que en la seva primera declaració davant l'Audiència assistit per un altre advocat no va denunciar aquestes pressions, va evitar en tot moment incriminar a Crespo, malgrat que va reconèixer que li va complimentar amb dos viatges a Rússia, un d'ells amb la família del diputat, i que li va pagar menjars.

Petrov es va ratificar en el contingut de la carta manuscrita que va enviar a principi d'aquest mes a la jutgessa de la sala civil i penal del TSJC, la mateixa que el passat dia 11 va ordenar tramitar una comissió rogatòria a Andorra per descobrir si Crespo, imputat per un delicte de suborn, té comptes bancaris en aquell país. En aquesta carta, Petrov nega que Crespo i la seva família rebessin obsequis del suposat líder de la xarxa de blanqueig a canvi d'afavorir presumptament els seus negocis urbanístics a Lloret, tal com defensen els investigadors i la fiscalia.

Petrov va tornar a retractar-se de les seves acusacions i va insistir que va incriminar a Crespo en l'interrogatori després de la seva detenció per les pressions de la Guàrdia Civil i que no ho va denunciar en la seva primera declaració judicial "per por". El presumpte mafiós rus va matisar que, si bé va comprar un rellotge amb la intenció de regalar-lo a Crespo, finalment va acabar donant-lo al seu pare en comptes de fer-ho a l'exalcalde de Lloret perquè li van aconsellar que no fes obsequis a un polític.

Petrov també va assegurar que els viatges a Rússia que va pagar a Crespo, en els que es van incloure passejos en helicòpter, menjars i espectacles, els va organitzar per ordre de l'empresa russa per a la qual ell treballava per donar-li a conèixer a l'exalcalde el funcionament de la mateixa i d'altres companyies del país, argument que coincideix amb el qual manté el propi diputat de CiU.

A la sortida de la declaració, el fiscal anticorrupció José Grinda, va defensar l'actuació de la Guàrdia Civil, va dir no creure's la nova versió i les acusacions contra els agents que va llançar Petrov i va assegurar que cap guàrdia civil anomenat Diego ha intervingut en les diligències.

El passat dia 10 l'expresident del Club d'Hoquei va admetre davant la jutgessa que era l'encarregat de cobrar els patrocinis per a l'equip mitjançant talons guardats dins de sobres tancats que recollia a l'empresa de Petrov.