El celler empordanès Espelt Viticultors va viure ahir la primera jornada de verema, que enguany s'ha iniciat dues setmanes més tard del que és habitual, a causa de les pluges i les baixes temperatures que han estat presents a tot el territori gironí aquest estiu.

Normalment la collita s'acostuma a fer a finals d'agost, però aquesta meteorologia tan poc freqüent en aquesta època de l'any ha retardat la maduració del raïm i com a conseqüència també la seva recollida.

En aquesta ocasió i a diferència d'altres anys s'ha començat la verema collint a mà a les vinyes del Rabós d'Empordà, una de les varietats autòctones menys primerenques, el lledoner roig, un tipus de raïm dolç que tradicionalment es destina a la producció de vins dolços típics de l'Empordà.

Ara però, el celler Espelt utilitzarà aquesta varietat de raïm per elaborar una nou tipus de vi. "Aquest any hem decidit produir un vi blanc amb aquesta classe de raïm. Per això aprofitant que la verema és molt tardana, comencem collint el lledoner roig, en comptes d'altres raïms" explicava l'enòloga Anna Espelt, que afegia que "aquest raïm es troba escampat i barrejat enmig de les vinyes de carinyena i collir-lo i seleccionar-lo requereix un treball lent i pacient".

En aquest sentit, Espelt va explicar que el celler vol recuperar aquesta varietat de raïm autòcton que pràcticament havia estat oblidada, elaborant no només el vi blanc sinó també diferents classes de vins. Amb aquest objectiu, el Celler està tirant endavant un projecte d'investigació per estudiar com revaloritzar i donar diferents usos al lledoner roig, a part de la garnatxa dolça de l'Empordà.

De moment, ja elaboren el vi Quinze Roures, un dels més emblemàtics del celler Espelt, amb un 50% d'aquesta varietat pròpia de l'Alt Empordà i la previsió és també incloure'l en un futur en vins rosats i negres. "És un projecte a llarg termini que requereix també escollir plantes per replantar vinyes joves d'aquesta varietat en zones on ara només es troben vinyes que tenen entre 5 i 113 anys.

Producció habitual

D'altra banda, el celler situat a Vilajuïga, igual que la resta de productors de vi de la DO Empordà preveu que la collita permetrà remuntar la davallada de l'any passat, quan va ser un 25% inferior del que és habitual. "No volem dir res fins que estigui al sac i ben lligat, però la qualitat de moment és bona; per això creiem que tindrem un 25% més de raïm que l'any passat" destacava Anna Espelt, que ressaltava també que no serà una anyada excepcional, però sí que permetrà que es tornin a situar a un bon nivell de producció de vi.

Per tal de seguir creixent per altres vies, l'enòloga va avançar que el celler ha obtingut, després de quatre anys d'espera, el certificat del Consell Català de la Producció Agrària, que els valida per fer vins de producció 100% ecològics que surten d'una superfície de 45 hectàrees. "Feia anys que treballàvem amb varietats ecològiques, però ens faltava el certificat per poder comercialitzar-lo" explicava Anna Espelt.

Aquest vi ecològic, està previst que es comenci a comercialitzar aquest any, no només al mercat català sinó també en l'àmbit internacional en països europeus com Alemanya i Noruega o asiàtics, com la Xina.

Nous mercats estrangers

Per tal de fer arribar el vi de l'Empordà a diferents mercats mundials, Espelt Viticultors està exportant el 60% de les ampolles que produeix -unes 800.000 en total- a països com els Estats Units, el Japó, Canadà i Noruega, que són els països on més venen.

En alguns casos, com en el cas de Noruega o el Regne Unit, fins i tot han hagut de crear una nova gamma de vins exclusius mantenint les arrels empordaneses però adaptant-los al paladar dels degustadors per poder ser més competitius a l'estranger.

Segons Anna Espelt, els reptes que s'ha proposat el celler per aquest 2013 i el 2014 són conquistar països on fins ara havien fet petites incursions, com Anglaterra o Alemanya i intentar conquerir nous mercats com l'asiàtic a la Xina i a països de l'Amèrica del Sud.

"L'alemany és un mercat molt difícil perquè hi ha molta competència, però també cal dir que és molt madur. Passa el mateix en el mercat anglès. Per això en aquests països som més empordanesos que en altres llocs, mostrem les varietats més autòctones" explicava l'enòloga, que afegia que "és en aquests llocs, on la gent en sap molt sobre el vi i són molt exigents, els que ens obliguen a posar-nos les piles".

Un dels vins del celler Espelt més valorat sobretot a l'estranger és el Quinze Roures, que va obtenir la medalla de plata al Decanter World Wine Awards i que també va rebré 17 punts sobre 20 de l'estricte prescriptora anglesa Jancis Robinson.

Uns cinquanta temporers

D'altra banda, la jornada de verema d'ahir va més tranquil·la del que és habitual precisament per ser tan primerenca. S'espera però que d'aquí a uns 10 dies aproximadament, comencin les jornades de treball intenses, per les quals es contractaran una cinquantena de temporers que durant 1 o 2 mesos hauran de collir i seleccionar les diferents varietats de raïm que serviran per elaborar els vins Espelt.